Caria de biberon – Ghid pentru parinti

Desi sunt temporari, dintisorii copilului tau sunt extrem de importanti si sunt predispusi la carii, care poarta denumirea de „carie de biberon'.

Copilasii au nevoie de dinti pentru a-si mesteca mancarea, a vorbi si a zambi frumos, dar acestia sunt importanti si pentru ca sunt precedesorii dinitlor permanenti, astfel ca este foarte important sa le asiguram copiilor o igiena orala corespunzatoare inca de la primul dintisor.

Cand apare caria de biberon

Caria de biberon, in general apare cand lichide indulcite sau cele care au in mod natural zahar in compozitie (precum laptele praf si sucul de fructe), se „agata' de dintisorii copilului o perioada indelungata. Astfel, bacteriile din gurita se hranesc cu zaharul ramas pe dintisori si produc acizi, care in final vor ataca smaltul dintilor.

Cei mai predispusi sunt copiii care primesc adesea suzeta inmuiata in amestecuri dulci si copilasii care primesc bauturi dulci inainte de culcare, deoarece pe parcursul noptii, cantitatea de saliva produsa scade.

Simptomele cariei de biberon

Spre deosebire de cariile la adulti, care in general nu sunt atat de vizibile, caria de biberon apare la dintisorii frontali, insa parintii sunt dusi in eroare de cele mai multe ori, deoarece in perioada in care se instaleaza caria de biberon si dintisorii sunt slabiti, semnele nu sunt vizibile. Abia o data ce smaltul dintisorilor a fost atacat, apar semnele vizibile ale cariei de biberon.

Cat dureaza caria de biberon

Dintisorii raman afectati pana ce vor fi inlocuiti de dintii permanenti. La prima vedere, poate ca nu pare mare lucru, insa trebuie avut in vedere ca aceasta va fi perioada in care mare parte din personalitatea copilasului se formeaza, la fel si stima de sine, iar un zambet „patat' nu va fi deloc de ajutor.

Prevenirea cariei de biberon

Sunt cateva masuri pe care le poti lua pentru a evita aparitia cariei de biberon la copilul tau.

  • Incearca sa nu folosesti aceeleasi tacamuri pentru bebe pe care le folositi si voi
  • Nu curata suzeta bagand-o la tine in gura
  • Dupa fiecare masa, daca inca nu i-au iesit primii dintisori, sterge cu o panza curata si umezita, gingiile bebelusului.
  • Dupa aparitia primilor dintisori, ajuta-l sa se spele pe dinti dupa fiecare masa, cu o periuta de dinti potrivita varstei
  • Incepand cu varsta de 3 ani, foloseste si pasta de dinti, potrivita varstei atunci cand il speli pe dintisori
  • Nu pune in biberon altceva decat lapte (de vaca, praf sau de san), in nici un caz nu pune in biberon apa indulcita, suc, ceai indulcit sau alte bauturi.
  • Nu lasa bebelusul sa adoarma cu biberonul in gura.
  • Intotdeauna ofera-i bebelusului o suzeta curata si nu o inmuia in lichide dulci precum mierea.
  • Incepand cu varsta de un an, incearca sa iti incurajezi copilasul sa bea din canuta adaptata pentru varsta lui
  • Asigura-i o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Text: Simona David
Foto: 123rf.com

Mai multe articole