Cartofi frantuzesti

Ingrediente:

lapte,
oua,
smantana,
unt,
cartofi,
cascaval (sau mozzarella),
cateva feliute de sunca

Preparare:

Lapte, oua, smantana, unt, cartofi, cascaval (sau mozzarella), printre care s-au strecurat cateva feliute de sunca – iata o combinatie dulce si consistenta, pe care o poti prepara in multe feluri.

De data asta, insa, gratinarea este la putere! In ce priveste talia, in schimb, nu pot sa-ti recomand decat sa mananci o portie mica-mica… Daca te poti abtine!

Ai nevoie de cartofi (cam doi cartofi medii de fiecare persoana/portie), oua (unul de fiecare portie), smantana (o lingurita de fiecare portie), un pahar de lapte, cateva felii de cascaval afumat sau mozarella.

Sunca sau muschiul file sunt optionale – ajung cateva feliute. Mai ai nevoie de: unt sau ulei pentru uns vasul, sare, piper, mirodenii dupa gust. Si de un vas de yena adanc – la mine incap patru portii. Merge folosita si o cratita obisnuita, daca n-ai yena, insa pregateste-te pentru multi nervi cand va veni momentul spalarii…

Acum sa trecem la treaba!
Spala coaja cartofilor si pune-i la fiert in apa rece, cu tot cu coaja. Incearca-i cu furculita, ca sa vezi daca au fiert. Scurge apa si lasa cartofii sa se raceasca. Curata-i de coaja si taie-i felii mai groase. Unge vasul cu unt sau cu ulei. Imparte cartofii in doua si pune pe fundul vasului un prim strat de cartofi.

La mijloc, pune bucatele de cascaval afumat (sau mozzarella), un pic de sare si piper, eventual alte mirodenii. Adauga restul de cartofi, apoi pune din nou un pat de cascaval si feliute de sunca, apoi condimente. Intr-un vas separat, bate ouale ca pentru omleta.

Adauga smantana si paharul de lapte, sare, piper si mirodenii si omogenizeaza (ai grija sa nu fie prea mult lapte, pentru ca amestecul sa nu fie prea lichid), apoi toarna uniform amestecul deasupra cartofilor, avand grija ca toata suprafata sa fie acoperita de o parte din sos. Da la cuptor la foc mediu si verifica din cand in cand. Iti dai seama ca mancarea e gata cand ouale s-au coagulat, iar stratul de deasupra a devenit auriu.

Mie una acest fel de mancare imi place servit cu castraveti murati!
Alternative exista pe toate gusturile: in loc de muschi file se poate pune kaizer, in loc de cascaval – branza. In stratul de la mijloc, dintre cartofi, se mai pot adauga cateva oua fierte, taiate felii, ardei gras taiat fasii sau cubulete… asa ca lasa-ti imaginatia sa creeze!

Reteta preluata de pe www.hobbybucatar.blogspot.com
 

Mai multe articole