Se vorbește mult despre violența domestică, dar puțini știm că ea nu se referă numai la bătăi și violențe fizice. Sub incidența „violenţei în familie' intră orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii ei.
Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: cuvintele grele, jignirile, și alte forme de abuz verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri, care în unele cazuri pot duce spitalizarea sau chiar la moartea unuia dintre parteneri. Deşi până de curând s-a presupus că femeia este cel mai adesea victima violenţei în familiei, s-a descoperit că și numărul bărbaţilor agresaţi este destul de mare. Violenţa domestică este un fenomen mult mai amplu decât o arată statisticile – multe fapte rămân neraportate. Drama în cazul violenței domestice nu este resimțită numai de către victima directă, cei mai afectați sunt copiii din familia respectivă.
Efectele pe termen scurt
Răspunsul unui copil care trăiește într-un mediu violent diferă în funcție de vârsta, sexul și personalitatea copilului, dar cele mai comune reacții includ:
- Autoînvinovățirea – ca și în cazul unui divorț, copilul care trăiește într-un
mediu violent se învinovățește pe sine pentru conflictul din familie - Tulburările de somn și coșmarurile
- Regres în dezvoltare – chiar și copiii mai mărișori se pot întoarce la suptul degetului sau folosirea suzetei
- Teama manifestată atât în raportul cu cei cunoscuți, cât și cu străinii
- Comportamentul agresiv (sau, dimpotrivă, retragerea și izolarea față de prieteni, cunoștințe, colegi de grădi sau școală)
- Cruzime – În cazurile în care a fost expus la multă violență copilul poate ajunge să o manifeste la rândul lui față de victime care nu se pot apăra – copii mai mici sau animale
- Declanșarea anumitor boli – de la dureri puternice de cap până la episoade repetate de vomă sau dureri de stomac
- Episoade de bâlbâială sau alte dificultăți în vorbire
- Scăderea performanțelor (la copiii școlari)
Efecte pe termen lung
Numeroase studii arată că acei copii care au crescut în mediu violent, continuă modelul violenței și când ajung adulți – aceasta este singura formă în care ei știu să ‘rezolve’ problemele. Fie se vor comporta la rândul lor agresiv și într-o manieră umilitoare cu partenerii lor, fie vor deveni victime într-o relație cu un abuzator, căci acesta este singurul model familial pe care l-au experimentat.Copiii victime ale violenței domestice în familie devin adulți cu probleme de relaționare, care pot dezvolta o dependență (alcool, droguri). Vor avea o problemă de încredere în relațiile cu ceilalți și vor risca să cadă pradă episoadelor de depresie sau chiar vor avea tentative de sinucidere ca adolescenți și adulți.
Cum poți ajuta
Este foarte greu să intervii în cazurile de violență domestică – pe de o parte pentru că în multe situații, familia respectivă se autoizolează sau este evitată, pe de altă parte pentru că nu ai autoritatea să o faci. De multe ori părintele victimă într-un război domestic refuză să recunoască problema și reacționează violent dacă se intervine în familia lui, cu cele mai bune intenții.
Ce ar trebui făcut:
- Odată declanșate episoadele de violență, ele se vor repeta și vor crește în intensitate. Asta ar trebui să fie foarte clar pentru victimele violenței domestice, care continuă să spere, însă, în ciuda evidenței, că episoadele au fost pure întâmplări.
- Victimele au nevoie de sprijin pentru a putea ieși dintr-o asemenea situație (și de multe ori nu o fac din considerente materiale).
- Copilul trebuie asigurat că nu poartă vina pentru scandalurile din familie și are nevoie de ajutor specializat în acest sens (consiliere/terapie cu un psiholog).
- O mulțime de fundații și organizații au ca scop combaterea violenței domestice și ajutorarea victimelor ei. Pe site-ul Poliției Române (http://www.politiaromana.ro/violenta_in_familie.htm) găsiți o listă a centrelor la care puteți apela dacă sunteți victime ale violenței domestice sau cunoașteți vreun astfel de caz.
foto Shutterstock