Ce lucruri suparatoare mai spun copii

Varsta de patru-cinci ani nu este neaparat specifica spunerii lucrurilor suparatoare, dar este varsta de la care ele incep sa nu mai fie asa de usor digerate de catre parinti.

Pana acum, expresii de genul vreau alta mamica, tu pleaca din casa asta’, te urasc’, nu vreau sa fac asta, nu imi comanzi tu’ sunt primite cu un zambet amuzat: Vai, ce destept e! Auzi ce replici da!’.

Dar deja de pe la patru ani nu mai sunt asa de amuzante aceste replici, ele parca taie mai adanc si ne determina sa reactionam mai dur.

Dezvoltarea unor astfel de modalitati verbale de a-ti incerca nervii nu reprezinta altceva decat o parte a dezvoltarii lingvistice si comportamentale a copilului.

Ei nu spun aceste lucruri neaparat din convingere, ci numai ca sa testeze putin reactiile adul­tului sau pentru ca asa simt ei in secunda respectiva.

Cum ar trebui sa reactionam? Cu mult calm si invatand copilul sa fie asertiv, nu facandu-l sa isi inghita cuvintele.

Cateva dintre cele mai frecvent intalnite modalitati verbale de a sfida adultul sunt nu te vreau, nu imi place de tine, nu te mai iubesc’ si variatiuni pe aceeasi tema – nu e corect, nu e drept’, tu nu esti seful meu, nu ma comanzi tu pe mine’, vreau asta si vreau acum!’, tu nu ma lasi niciodata sa fac nimic’ etc. Sa vedem cum am putea reactiona mai eficient la aceste replici teatrale.

Citeste continuarea in revista BABY – aprilie.
 

Mai multe articole