Ce nu stii despre somn

In mod normal, ar trebui sa adormim intr-un interval de 10-15 minute. Daca adormim „cum am pus capul pe perna, inseamna ca sufeream deja de epuizare.

Tiparele de somn pe care le avem in prima copilarie tind sa se pastreze de-a lungul vietii de adult, au descoperit cercetatorii, cu mentiunea ca exista perioade in viata noastra cand factori externi ne influen­­­­­­teaza somnul/abilitatea de a dormi. Tot cercetatorii au constatat ca, daca nu dormim timp de 17 ore, organismul nostru functioneaza la capacitate redusa, aceeasi pe care o are in cazul unei alcoolemii de 0,005‰. De altfel, marile dezastre din ultimii ani – naufragiul Exxon Valdez in Alaska, explozia Challenger si accidentul nuclear de la Cernobal – au fost atribuite erorii umane avand la baza privarea de somn.

Stiai ca… 

  • oamenii isi petrec, in medie, 1/3 din viata dormind, ceea ce, pentru o speranta de viata de 75 de ani, inseamna cca 25 de ani, pe care-i petrecem dormind…
  • aparitia unui bebelus are ca efect o lipsa de somn de 400-750 de ore pentru parinti, in primul lui an de viata.
  • bebelusii prematuri dorm in proportie de 75% in faza REM (Rapid Eye Movement).

Alte mici curiozitati

  • Unele medicamente prescrise pentru a rezolva problemele legate de lipsa de somn suprima faza REM a somnului (aceea in care se petrec visele), ceea ce are urmari grave pe termen lung, spun specialistii.
  • Temperatura corpu­lui influenteaza ciclurile de somn-veghe dictate de creier. Zona de confort pentru corpul nostru este cea de 18-30 de grade, dar, pe masura ce avansam in varsta, temperatura de confort creste, maxima admisa de corp pentru buna lui functionare este de 23-25 de grade Celsius. De aceea, printre altele, batranii au probleme mai mari in a (a)dormi.
  • Oamenii dorm, in medie, cu trei ore mai putin decat alte primate – cimpanzeii si babuinii dorm cel putin 10 ore pe zi.
  • 10% dintre cei care sforaie sufera de mici intreruperi in respiratie – de pana la 300 pe noapte.

Record de nesomn

Cea mai lunga perioada fara somn (certificata de un medic) a fost de 18 zile, 21 de ore 40 de minute si s-a inregistrat in timpul unui maraton de leganat in balansoar, in care concurentilor le era interzis sa adoarma. Detinatorul recordului a suferit halucinatii, stari paranoice, probleme de vedere si dificul­­­­­­- tati de concentrare si memorare, pierderea temporara a memoriei pe o perioada relativ mare dupa eveniment.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: SHUTTERSTOCK.
 

Mai multe articole