Ce papam in primul an

Hrana din primul an este extrem de importanta pentru dezvoltarea bebelusilor. In textul de mai jos ai cateva informatii mai putin cunoscute de parinti.

Compozitia laptelui matern se schimba la fiecare 24 de ore, se arata intr-un studiu publicat in Nutritional Neuroscience.

Astfel, s-a constatat si ca nivelurile de nucleotide – strans legate de mecanismele care coordoneaza somnul – variaza de-a lungul zilei in compozitia laptelui matern. Concentratiile cele mai mari de nucleotide se afla in laptele „de seara' colectat, in vederea experimentelor, dupa ora 20.

Cum se stabileste necesarul de calorii
Nevoile nutritionale ale bebelusilor se calculeaza nu numai in functie de varsta, ci si de marimea copilului, de rata lui specifica de crestere (pentru ca nu toti copiii cresc in acelasi ritm), de nevoile lui energetice si metabolice – copiii mai „domoli' au nevoie, evident, de mai putina energie, deci, si de calorii mai putine.

Nevoia de calorii pe kilogram corp este cea mai ridicata in primul an de viata fata de oricare alt moment. Caloriile din meniul unui bebelus trebuie sa provina din proteine, grasimi si carbohidrati. 50% dintre proteine sunt folosite in cresterea din primele doua luni de viata, iar carbohidratii furnizeaza energia necesara.

Nivelul de lichide necesar este, de obicei, asigurat prin consumul de lapte sau formula. Pe timpul verii, se recomanda suplimentarea cu apa sau ceai, pentru a se evita deshidratarea. Sucurile naturale trebuie diluate 1:1, pentru ca solicita prea mult sistemul digestiv imatur al bebelusilor.

Citeste continuarea in revista BABY – aprilie.

 

Mai multe articole