Ce poti face dupa boala

Cum un copil se imbolnaveste usor de cateva ori pe an, mai jos sunt cateva sugestii pentru o recuperare mai rapida.

Suplimente de vitamine 

Desi vitaminele si mineralele nu pot inlocui o nutritie echilibrata, dupa o boala de sezon sau in cazul in care copilul sufera de o afectiu­ne (fie ea si usoara) cronica, administrarea de suplimente este obligatorie. Multe medicamente slabesc sistemul imunitar, asa ca, imediat dupa terminarea tratamentului, intrebati medicul ce suplimente s-ar impune, in paralel cu regimul alimentar. Cel mai probabil, pediatrul va indica un produs care sa contina vitamine si minerale (A, C, E, fier, cupru, zinc).

Igiena este (mai) importanta acum

Dupa ce organismul a fost deja slabit de lupta impotriva bacteriilor sau virusurilor, trebuie sa acordati o mai mare atentie masurilor de igiena. O atentie suplimentara se impune mai ales daca aveti mai multi copii, caz in care boala se poate transmite cu usurinta de la unul la celalalt. Spalati copiii mai des pe maini (sau, daca sunt marisori, asigurati-va ca s-au spalat singuri), dati fiecaruia dintre copii propriul prosop, invatati-i sa puna mana la gura atunci cand tusesc sau stranuta, sa nu imparta mancarea (sa nu manance din acelasi recipient) sau tacamurile, sa nu bea unul dupa celalalt din pahar/sticla. In plus, curatati cu mare grija (si mai des) jucariile, care sunt purtatoare de foarte multi microbi. In casa, folositi produse de curatenie cu proprietati antibacteriene.

Sa se odihneasca 

Somnul este un bun medicament, recomandat tuturor in cazuri de convalescenta. Insa odihna nu trebuie confundata cu leneveala. Nimanui nu-i place sa fie bolnav, copiilor (in general, foarte activi) cu atat mai putin. Daca o simpla raceala ne da o stare atat de proasta noua, adultilor, copiii se simt cu atat mai slabiti. Totusi, in afara cazurilor in care temperatura e prea mare sau durerile il impiedica pe cel mic sa desfasoare programul obisnuit, nu ar trebui sa incurajam leneveala, deoarece organismul va lupta si el mai greu cu boala cand e cu motoarele „reduse.

Multe lichide

In perioada convalescentei, suplimentati cantitatea de lichide! Acest lucru se recomanda din doua motive: pe de o parte, pentru a compensa pierderea de lichide cauzata de febra (prin transpiratie), pe de alta parte, pentru a ajuta organismul sa elimine mai repede reziduurile de medicamente care, desi ajuta la vindecare, au si efecte secundare in corp. In cazul bolilor care au afectat si caile respiratorii, si gatul, desi un surplus de vitamina C ar fi util, sucurile de portocale, grapefruit sau alte citrice irita gatul, si asa sensibil, asa ca ar fi bine sa va limitati la apa, ceaiuri si supe.

Un mic ajutor

Un efect secundar al administrarii de medicamente este perturbarea tranzitului intestinal. Semintele de in (pe care cel mic nu le poate consuma neaparat ca atare, dar care sunt continute intr-o serie de suplimente special gandite pentru copii) pot rezolva aceasta problema. In plus, aceste seminte au proprietati curative (antivirale, antibacteriene, antiparazitare), care le fac un ajutor pretios in perioada de recuperare dupa o boala.

Pregatirea psihologica

„De ce trebuie sa mi se intample tocmai mie? – este refrenul unui copil mai marisor, care nu poate iesi la sanius deoarece are febra. Trebuie sa i se explice ca raceala (sau oricare alta afectiune minora) nu este o pedeapsa, ci doar un semn ca organismul nu a fost suficient de puter­nic in fata microbilor. Explicati-i la nivelul lui de intelegere ce a declansat boala si ce trebuie facut pentru a se face bine mai repede. Asta il va ajuta sa fie impli­cat activ in procesul vindecarii lui – caci, se pare, medicamentele luate „cu forta nu isi fac efectul la fel de bine ca atunci cand cel caruia ii sunt administrate intelege ca ii sunt de ajutor.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.

Mai multe articole