Ce poti sa faci pentru a-i „intari” imunitatea

Sumar definita, imunitatea reprezinta totalitatea mecanismelor de aparare a organismului impotriva elementelor straine de acesta, in particular agenti infectiosi.

Inainte de toate, sa clarificam anumiti termeni. Agresorii sunt denumiti antigene, iar raspunsul organismului se face prin anticorpi.

Legat de alergii, agresorii sunt numiti alergeni. In functie de reactia organismului la actiunea unor agenti infectiosi, acestia pot fi atat antigene (infectia este pe planul intai), cat si alergeni (cand reactia alergica domina tabloul clinic).

Anticorpii sunt molecule (globuline) extrem de specifice produse de limfocite (celule albe din sange) ca „raspuns la actiunea unui anumit „agent strain, si care sunt capabile sa recunoasca acel agent si sa declanseze o reactie imunologica ce are ca scop indepartarea/anihilarea acelui agresor.

Imunoglobulinele au o viata mai lunga sau mai scurta in organism. Asa se explica faptul ca in urma unor imbolnaviri ramanem cu imunitate „pe viata (dupa pojar, varicela etc.) sau doar pe o perioada mai scurta. Intotdeauna, organismul raspunde prin anticorpi si/sau reactii biochimice de tip „alergic la agresiune.

Aceste reactii de aparare presupun atat interventia celulelor albe, cat si prezenta unor mediatori (histamina). Astfel, apare la inceput inflamatia (mucoase umflate, secretii abundente, roseata etc.). In alergii, raspunsul este mai amplu si mai sever, generand stari acute ca astm, urticarii, edeme etc.

Ce trebuie sa stii…
1. Organismul se vindeca si singur
Devine alarmant faptul ca incepem sa tratam copiii de la varste tot mai fragede, uitand faptul ca fiecare organism are o capacitate impresionanta de reactie.

Parintii nu trebuie sa se sperie la orice reactie febrila a copilului. Daca este vorba despre o banala raceala, este indicat sa ajutam organismul fragil al copilului sa invinga aceasta stare.

O temperatura normala (!) in camera, umiditatea adecvata (un vas cu apa pe calorifer), hidratarea (ceaiuri, apa, limonada etc.), toaleta nazala (aspiratia secretiilor la sugari sau suflarea nasului la copiii mai mari) cu sau fara picaturi, frectiile sunt utile in dezvoltarea imunitatii copilului.

2. Alaptarea si imunitatea
Se stie ca alaptarea pana la sase luni este utila si benefica pentru nou-nascut si sugar, prin anticorpii materni pe care-i contine acest lapte. Asta nu inseamna ca sugarii hraniti cu lapte praf nu vor avea imunitate, ci doar ca acea componenta pasiva, materna, va lipsi.

3. Nu abuzati de antibiotice!
Cel mai adesea, infectiile sunt tratate cu antibiotice. Insa doar cazurile bacteriene pot beneficia de acest tratament, iar administrarea profilactica de antibiotice este, de foarte multe ori, nejustificata.

Medicamentele impiedica, intr-o masura destul de mare, formarea raspunsului imun, pe de o parte, si, pe de alta, duc la dereglarea florei microbiene normale. Aceasta dereglare favorizeaza dezvoltarea unor tulpini de germeni tot mai rezistenti si permite chiar imbolnaviri cu agenti patogeni „banali.

4. Vaccinurile sunt „bune?
In privinta vaccinarilor, cei mai multi medici sunt de acord ca putem preveni multe boli prin acest procedeu. Si aici, insa, au aparut destule elemente care trebuie sa ne dea de gandit, si anume: reactii alergice, reactii adverse, chiar vaccinare fara dezvoltarea imunitatii etc.

Daca apelati la acest mod de profilaxie (vaccinul), este bine sa vaccinati copiii la varste cat mai mari (de la doi-trei ani in sus), pentru ca atunci este pregatit sistemul imun, iar copilul este apt sa raspunda acestei imunizari.

5. Natura iti vine in ajutor!
Moderatia in viata este cel mai bun principiu! Vitamina C este utila mai ales in timpul racelilor, iar daca este administrata pe stomacul gol cu ceva timp inaintea meselor, va creste pofta de mancare. Citricele contin aceasta vitamina, insa intr-o cantitate mai mica, iar metalele o inactiveaza (nu amestecati limonada cu lingurita!).

Mierea este si aliment, si medicament: folositi-o ori de cate ori se poate, in locul zaharului rafinat. Polenul si propolisul au actiuni imunitare stimulatoare, dar si alergizante. Echinaceea este tot un stimulent al cresterii rezistentei naturale.

Ca regula generala
Nu administrati nici un medicament sau supliment natural o perioada indelungata! Alimentatia echilibrata, miscarea si jocul in aer liber, mese si somn la timp, dragostea si atentia parintilor sunt tot atatea mijloace de fortificare a organismului!

Text: Dr. Dragos Peteu, Foto: Dreamstime.

Mai multe articole