Ce sa faci cand bebelusul are febra

Toti parintii trec la un moment dat prin asta: In mijlocul noptii te trezeste plangand si iti dai seama ca are febra. Iata cateva sfaturi despre ce sa faci cand bebelusul are febra, pentru a actiona prompt, insa fara a te panica.

Intr-un fel, febra e un semn bun: te anunta ca sistemul imunitar al copilului tau isi face treaba si incearca sa lupte cu o raceala sau posibila infectie.
Creierul comanda organismului sa creasca temperatura, iar asta determina celulele albe ale organismului sa atace si sa distruga potentialii virusi sau bacterii.
In mod surprinzatori, copiii de mai toate varstele pot suporta o febra de 40 grade C fara a suferi complicatii. Insa in niciun caz nu vrei sa se ajunga acolo.

Iata ce sa faci cand bebelusul are febra

Bebelus mai mic de 3 luni

Daca bebelusul este mai mic de 3 luni, orice febra mai mare de 38° C ar trebui sa te faca suni doctorul imediat.
Acest lucru se intampla deoarece sistemul imunitar al unui bebelus atat de mic este inca subdezvoltat si de multe ori febra e singurul simptom al unei infectii ce ii poate ameninta viata.

Bebelus mai mare de 3 luni

Daca bebelusul are intre 3 si 6 luni, trebuie sa suni pediatrul cel tarziu cand febra atinge 38,3° C.

Daca vorbim despre un bebelus mai mare de 6 luni, deci cu sistemul imunitar dezvoltat, poti amana apelarea medicului pana cand temperatura bebelusului atinge 39° C.

Exceptie!

Toate aceste situatii ipotetice descriu ce sa faci cand bebelusul are febra si atat. Daca apar si alte simptome, precum tuse, dureri in gat, nas infundat, dureri musculare, dureri de cap, frisoane sau diaree, este important sa suni medicul daca febra atinge 38 de grade.

Raceala, gripa sau virus stomacal?

Asadar, fii foarte atenta la celelalte simptome ale copilului tau, odata ce febra apare.
Daca ii curge nasul si temperatura ramane in jurul valorii de 38° C, cel mai probabil are o raceala obisnuita.
Daca in plus vata de febra are varsaturi sau diaree, e cel mai probabil un virus stomacal.
In ambele situatii, febra apare treptat si dispare in cateva zile.
Insa gripa de sezon si gripa A (H1N1) dau un alt tip de febra: temperatura copilului creste brusc si dintr-o data abia daca se poate ridica din pat.
Ambele posibile cazuri necesita atentia imediata a medicului pediatru.

Scaderea febrei la bebelusi

Desi instinctul iti spune sa ii scazi febra, pentru a il face sa se simta mai bine, retine ca atat medicatia cat si scaderea febrei in mod natural doar vor masca simptomul, cauza ramanand inca acolo.

Ar trebui in schimb sa te concentrezi pe modul in care copilul arata si se simte, decat sa te bazezi doar pe ceea ce indica termometrul.
Uneori, daca lasi febra in pace poate disparea de la sine si ii poate ajuta chiar organismul sa lupte cu infectia.

Daca insa scaderea febrei ajuta bebelusul sa se simta mai bine, e bine sa incerci sa o reduci.

In cazul bebelusilor sub 6 luni, cel mai probabil medicul iti va recomanda Paracetamol pentru a tine febra sub control.
In cazul copiilor mai mari de 6 luni, medicul ti-ar putea recomanda si Ibuprofen, care scade febra mai eficient, insa prezinta dezavantajul ca irita stomacul.
NICIODATA sa nu administrezi aspirina unui copil cu varsta de pana in 16 ani, deoarece i-ar putea cauza Sindromul Reye, o afectiune ce ii poate fi fatala.

Scaderea febrei la bebelusi in mod natural

O baie calduta sau o carpa uda pusa pe frunte pot ajuta la reducerea febrei.
Nu folosi apa rece sau gheata, deoarece pot face corpul sa creasca temperatura chiar mai mult.
Evita frectiile cu alcool si alte leacuri babesti la bebelusi, deoarece sunt periculoase.
Asigura-te ca cel mic este bine hidratat, in mod deosebit in situatia in care prezinta si varsaturi sau diaree, doua simptome care deshidrateaza rapid corpul.

Iata deci ce sa faci cand bebelusul are febra, insa tine cont ca aceste sfaturi NU inlocuiesc consultul medical si ca este necesar sa te prezinti la medic pentru un diagnostic.

Sursa imagine: 123rf

Mai multe articole