Ce sa stii despre anemii

Daca micutul tau este foarte palid, indispus, cu stari de somnolenta sau fara pofta de mancare, nu tre­buie sa amani vizita la doctor.

Toate aceste semne iti pot indica o anemie, pe care este bine sa o tratezi din timp. Anemiile sunt caracterizate prin scaderea numa­rului de hematii (globule rosii) din sange sau a hemoglobinei, cea care transporta oxigenul, absorbit din aer in plamani, catre toate te­suturile si organele.

In momentul in care hemoglobina este in cantitate mai mica decat valorile normale, tesuturile functioneaza prost si, astfel, atat sistemul muscular, cat si creierul risca sa fie afectate.

Cele mai comu­ne forme de anemie intalnite in randul copiilor sunt cele carentiale (care prezinta un deficit al productiei de globule rosii), cauzate de lipsa de fier, acid folic, B12, cupru sau vitami­na C. Un caz aparte al anemiilor in reprezinta cele mostenite pe cale ereditara. Despre toate acestea vom vorbi in cele ce urmeaza.

Fara fier
Cea mai frecventa dintre anemii este cunoscuta si sub numele de feripriva sau fierodeficitara si se caracterizeaza printr-o lipsa a fierului din organism. Cauzele absentei sunt diverse, insa, in ge­neral, se vorbeste despre o lipsa a necesarului zilnic de fier sau des­pre o absorbtie insuficienta, la ni­vel intestinal.

Fierul ajuta la transportul oxigenului in tesuturi, intra in componenta hemo­glo­binei si regleaza cresterea si dife­ren­tierea celulara. Asa se explica fap­tul ca lipsa de fier determina slabiciune, oboseala, dureri de cap, iritabilitate, furni­caturi ale membrelor, scaderea imunitatii sau a capaci­tatii de efort a copilului.

Odata ce anemia a fost constatata, se incepe tratamentul de administrare a fierului, sub diferite forme: picaturi, sirop sau tablete.

O conditie importanta este ca aces­tea sa fie luate numai dupa mese, insotite de sucuri citrice. In aceasta perioada este important sa se evite lactatele.

Studiile arata ca 80% dintre copiii cu varste de pana la zece ani sunt afectati de anemia cauzata de lipsa de fier.

Alimentatia
Una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii in randul copiilor, este re­gi­mul a­limentar dezechilibrat. E adevarat ca parintii incear­ca sa le ofere copiilor o alimentatie bogata, insa daca aceasta este ba­za­ta doar pe fainoase, glucide sau hidrati de carbon, cum sunt pai­nea, cartofii sau dulciurile, copilul nu va primi necesarul de vitami­ne. Aflat intr-un proces rapid de dezvoltare, el trebuie sa pri­meas­ca atat proteine, cat si vitamine si minerale.

Anemia mostenita
O forma periculoasa este tala­se­mia, una dintre cele mai frecvente anemii mostenite de la parinti. Organismul produce prea putina hemoglobina si astfel organele nu sunt oxigenate corespunzator.

Daca va pregatiti sa deveniti pa­rinti, ar fi bine sa includeti in setul de analize obligatorii si electroforeza hemoglobinei, pentru a afla daca sunteti purtatori asimptoma­tici ai talasemiei.

In cazul in care rezultatele arata acest lucru, cu­plul este sfatuit sa consulte un ge­neticia,n pentru a evita riscul de a da nastere unui copil cu tala­semie ma­jora, afectiune care necesita tra­tament pe intreaga durata a vietii.

Peste 400 de tipuri de anemie
Studiile de specialitate arata ca pana in prezent au fost identificate peste patru sute de tipuri de anemie, insa multe dintre acestea sunt clasificate drept rare.

Recunosti cu usurinta o persoana anemica pentru ca este adesea palida, slabita si fara pofta de man­care. In unele cazuri, paloarea este insotita de stari de lesin sau de re­simtiri ale batailor inimii in tot organismul.

Page: 1 2

Mai multe articole