De ce e bun computerul pentru copii

Înainte să dăm vina pe computer pentru faptul că juniorul nu se mai dezlipsește de el, ar fi bine să ne gândim și la toate avantajele pe care computerul le aduce copiilor, atunci când nu este consumat excesiv. Uite de ce e bun computerul pentru copilul tău.

Știi, desigur, că statul prea mult în fața computerului are efecte secundare serioase pentru copilul tău – îi afectează acuitatea vizuală, îi poate crește agresivitatea, îi induce comportamente anti-sociale, favorizează obezitatea, dar computerul are și câteva beneficii pentru copii.

Îl ajută să învețe

Dacă este folosit în scopul de a aduna și face schimb de informații, computerul este un mijloc important prin care copilul tău își poate completa educația. Computerul îi permite accesul la informații alternative față de manualele școlare și prezentare într-un mod mult mai agreabil pentru un copil. De asemenea, îi oferă și posibilitatea de a lua legătura cu pasionații de acelați subiect, de a schimba informații de interes și de a intra în mini-comunitați. Chiar dacă virtuale, ele pot oferi o deschidere către lume copilului tău.

Îl ajută să scrie

Folosirea computerului creeeaă premisele pentru scris și citit mai repede decât s-ar dezvolta acesta în maniera clasică, a scrierii de bastonașe și bețișoare pe coli întregi de hârtie. Folosirea computerului îmbunătățește capacitatea de asociere și memorare (degetele trebuie să atingă aceleași taste, pentru ca aceleași litere să apară pe ecran).

Îl ajută să anticipeze

Computerul îl ajută pe cel mic să își dezvolte gîndirea logică, să anticipeze, să asocieze cauze și efect. Inclusiv jocurile de strategie sunt folositoare în acest sens, cu condiția să nu fie folosite excesiv.

Un copil nu ar trebui să petreacă în fața computerului mai mult de 90-100 de minute pe zi spun specialiștii în educație. Studiile arată însă că juniorii între 8-12 ani petrec aprape 8 ore pe zi în fața computerului și dispozitivelor cu ecran – telefoane inteligente, tablete etc, la care se joacă, ascultă muzică, se uită la filme sau stau pe chat cu prietenii.

foto Shutterstock

Mai multe articole