Conflictele obisnuite dintre parinti si copii

Orice parinte este constient de faptul ca oricat de mult si-ar iubi copiii si oricat de mult timp le-ar dedica, va avea parte si de conflicte, drumul de la primul scancet si pana la maturitate fiind presarat cu o multime de greutati.

Care sunt insa cele mai importante conflicte care apar intre parinti si copii si cum le putem evita sau depasi? Iata cateva idei:

1. Pedepsele. Fie ca sunt mici sau adolescenti, copiii iti vor testa intotdeauna limitele si vor incerca sa evite pedepsele apeland la celalalt parinte, mai ales in cazul in care acesta nu cunoaste datele problemei.

E important sa stabilesti impreuna cu tatal lor un set de reguli clare si precise pe care sa le comunicati si copiilor, aducandu-le la cunostinta ce anume le este permis si ce nu, care sunt pedepsele si de ce nu, recompensele in cazul in care nu incalca regulile.

2. Iesirile nervoase. Atat cei mici cat si adolescentii sunt in stare sa mearga pana in panzele albe daca le trebuie ceva, mai ales daca acel lucru e neoportun la momentul respectiv sau peste posibilitati.

Ca si parinte, sunt sanse ca la un moment dat la altul sa cedezi din simpatie sau mila ori dimpotriva, sa iti pierzi calmul complet.

Important este insa sa echilibrezi simpatia fata de copil cu mesajul educational pe care i-l transmiti, sa incerci sa il faci sa inteleaga ca viata ii va oferi o multime de frustrari si ca nu va putea obtine ceea ce doreste de fiecare data.

Nu uita insa, copilul este indreptatit sa primeasca de la parinti tot ceea ce are nevoie dar si cate putin din ceea ce isi doreste.

3. Nevoia de atentie. Parintii care muncesc sunt de multe ori coplesiti de nevoia de atentie a celor mici in fiecare zi cand se intorc acasa de la munca. Cel care ajunge primul, abia asteapta sosirea celuilalt pentru a avea parte de cateva clipe de liniste.

Sigur, e important sa petreci timp de calitate in compania copiilor dar in acelasi timp e important sa ii inveti ca si tu ca parinte ai o viata a ta, ca ai nevoie de timp si spatiu si ca sunt o multime de lucruri pe care cei mici le pot face singuri, fara a fi dependenti in fiecare secunda de parintii lor.

 

Page: 1 2

Mai multe articole