Inflamația conjunctivei (membrană cu rol de protecție care acoperă albul ochiului și suprafața internă a pleoapelor) este frecventă, mai ales în primele două săptămâni de viață. Conjunctivita poate avea mai mult cauze, printre care infecțiile bacteriene. Totuși, ea se vindecă adesea fără tratament medicamentos.
Simptome
Conjunctivita se manifestă adesea prin înroșirea conjunctivei, care poate fi însoțită de o secreție lipicioasă. Secrețiile pot perturba într-o oarecare măsură funcția vizuală.
În conjunctivita bacteriană, ochiul este roșu, apare senzația de corp străin, iar secreția este mucopurulentă – de obicei copilul se trezește dimineața cu „ochii lipiți.
În conjunctivita virală (apare frecvent în cursul unei răceli) ochiul este roșu, foarte lăcrimos, cu senzația de „nisip în ochi și câteodată face și o secreție mucoasă.
Conjunctivita alergică prezintă, pe lângă ochi roșu ăi lăcrimare abundentă, o senzație puternică de mâncărime.
Tratament
Secreția lipicioasă se curăță adesea ștergând ochii cu vată înmuiată în apă (folosește câte un tampon pentru fiecare ochi).
Dacă roșeața și secreția persistă în ciuda măsurilor simple de curățare, ar trebui să ceri sfatul medicului. Acesta poate recolta o probă de secreție pentru a fi analizată înainte de a prescrie tratament cu antibiotic sub formă de picături sau de unguent.
Conjunctivita infecțioasă se transmite ușor de la un copil la altul. Copiilor afectați care merg la grădiniță s-ar putea să li se ceară să stea acasă până se vindecă. În plus, un copil cu conjunctivită nu ar trebui să împartă prosopul cu altcineva, pentru că acesta este un posibil mod de transmitere a bolii.
Foto: shutterstock.com