Copilul nu vrea sa stea la tuns. Ce pot sa fac?

Incepand cu varsta de 14 luni si uneori pana la 5-6 ani, multi copii nu suporta sa stea la tuns. Poate sunt foarfecele mari care ii sperie sau poate atingerea ii gadila, mai ales in zona bretonului. Uite cum sa procedezi daca cel mic nu vrea sa stea la tuns.

Copilul nu vrea sa stea la tuns. Ce pot sa fac?

E evident ca nu vei rezolva mare lucru cu forta. Te va stii toata frizeria si vei crea niste sechele pe care sigur nu le va uita pana la urmatoarea tunsoare.

In plus, daca incerci sa il tii cu forta sau sa il sperii sa stea la tuns, copilul ar putea dezvolta o reala fobie fata de mersul la frizer. Ce e clar e ca nu il vei ajuta sa nu-i mai fie frica speriindu-l si mai tare.

Poate nu ii e frica de tunsul propriu zis…

Singurul mod de a tunde un copil care nu vrea sa stea la tuns si caruia, cel mai probabil, ii e frica de fapt de tuns, e sa ii arati ca nu are de ce sa se sperie.

In cazul unor copii, nu e teama de foarfece si de tuns in sine, cat e tot procesul de dinaintea tunsului:

Mersul pana la frizerie, intr-o incapere cu un miros ciudat si chimic, multe persoane ce se agita pe langa el si simplul fapt de a sta nemiscat, toate pot contribui la starea sa de anxietate.

Daca cel mic are o problema in acest sens, incearca o alta abordare: cheama un frizer sau o frizerita acasa, eventual pe cineva pe care copilul deja il cunoaste.
Transforma totul intr-o joaca: pune-i un desen animat sau lasa-l sa joace pe tableta, in timp ce sta la tine in brate.
In rastimp, persoana pe care ai chemat-o se poate ocupa de tuns, iar cel mic aproape ca nu-i va simti prezenta.

Frizeriile speciale pentru copii pot face tunsul o experienta mai placuta

O alta varianta este ca, in locul frizeriei obscure si clasice de la parterul unui bloc, sa iti duci prichindelul intr-un loc special pentru copii.

Sunt raspandite peste tot prin oras, au personal mai rabdator cu copii, jucarii cu nemiluita si scaune in diferite forme.
Toate acestea ii pot distrage atentia si pot face din tuns o experienta pe care sa o astepte cu nerabdare.

Daca nici in aceasta situatie nu reusesti sa-ti convingi copilul ca nu exista niciun motiv sa fie speriat, mai asteapta o perioada.
In definitiv, e de preferat ca un copil sa aiba parul putin mai mare (il poti prinde cu elastic!), decat sa ramana cu o trauma care sa il urmareasca mai tarziu in viata.

Imagine: Shutterstock

Sursa: babycenter.com

Mai multe articole