Cu copii in concediu la mare

Vara, concediu… Zilele insorite sunt frumoase, dar pot deveni si periculoase pentru sanatate.

Cu putina precautie, poti fi sigura ca cei mici sunt protejati de razele nocive ale soarelui.
In legatura cu varsta la care se recomanda cura heliomarina propriu-zisa, parerile sunt controversate.

Unii considera ca este indicata numai dupa varsta de doi ani. Altii sustin ca dupa un an si jumatate, poate chiar mai devreme, copiii sunt pregatiti sa se bucure de efectele razelor solare, cu conditia ca expunerea sa se faca progresiv, dupa un program bine stabilit si cu respectarea unor reguli de protectie.

Puterea razelor solare si umiditatea atmosferei marine actioneaza asupra organismului uman, intarindu-l si energizandu-l. Helioterapia imbunatateste functionarea inimii si a respiratiei, creste pofta de mancare si actionea-za favorabil in cazurile de rahitism.

Prima expunere la soare
Chiar daca iesi cu copilul la plaja dis-de-dimineata, cand tu apreciezi ca soarele „nu e prea puternic', pe cap trebuie sa-i pui o palariuta, batic sau sapca! Copiii sunt sensibili, de aceea fac insolatie foarte usor! Se recomanda sa se faca plaja numai in prima parte a zilei, intre orele 8 si 11.

Cu 30 de minute inainte de plaja, aplica-i pe tot corpul o crema cu factor ridicat de protectie impotriva radiatiilor UVA /UVB.

Pentru prima si a doua zi de plaja, perioada de expunere va fi: intre 5 si 7 minute la soare, 5 si 7 minute de balaceala, 15 minute la umbra. Expunerea se repeta de trei-patru ori, dar statul pe plaja sa nu depaseasca doua ore.

Nu uita sa-i reaplici periodic crema cu FPS, deoarece crema isi pierde din eficacitate cand cel mic intra in mare (chiar daca e rezistenta la apa!) ori cand se joaca in nisip.

In a treia si a patra zi, poti mari timpul de expunere la soare pana la zece minute, sapte-opt minute de stat in apa, apoi, neaparat, 15 minute de umbra; intervalele se repeta de trei-cinci ori.

Din a cincea zi, statul la soare creste progresiv; nu acelasi lucru se poate spune despre statul in apa, care va respecta timpii din zilele precedente. In schimb, adapostirea la umbra ramane aceeasi.
In timpul expunerii la soare da-i sa bea apa plata ori sucuri naturale de fructe. O buna hidratare a organismului previne aparitia insolatiei.

Din ziua a sasea ori a saptea, copilul poate fi expus un timp mai indelungat atat la soare, cat si in apa, fiindca, teoretic, pielea este rezistenta acum si bronzarea se face uniform.

Totusi, cel mic nu poate sta la plaja mai mult de trei-patru ore si numai intre 8 si 11 dimineata sau dupa ora 17.

Hainutele copilului trebuie sa fie numai din bumbac, acest tip de fibra prevenind aparitia iritatiilor si absorbind bine transpiratia.

Daca pielea i s-a ars totusi, medicii recomanda folosirea produselor pentru arsuri solare, disponibile in farmacii. In cazul in care arsurile sunt grave si insotite de febra, varsaturi, frisoane, dureri de cap, se recomanda prezentarea la medic.
Pana la vindecarea completa a arsurilor, trebuie intrerupta expunerea la soare.


Page: 1 2

Mai multe articole