Cu familia la mare

Beneficiile pe care le aduce soarele scad pe masura ce astrul zilei incepe sa toropeasca. Arsuri, insolatii… Ce facem ca sa ne protejam cu totii, de la mic la mare?

Cei mici adora vacantele la mare: sa se joace in nisip, sa stea pe mal sau sa se balaceasca! Le plac, instinctiv, soarele si apa, adora nisipul si mai ales pietrele, scoicile, galetusa, barcuta de cauciuc…

Insa, cum nu stiu sa masoare timpul, iar joaca e atat de fascinanta, ei uita de toate: habar nu au de palariuta de soare care le-a cazut de pe cap sau de crema de plaja pentru copii.

Ei nu stiu ca soarele le poate face rau. Iar daca nu esti atenta, te poti trezi ca au facut o insolatie adevarata chiar si numai dupa trei sferturi de ora de stat in plin soare.

Cam de „atata are nevoie un copil ca sa faca insolatie, mai ales daca e mai sensibil si are pielea mai deschisa la culoare. Nici voi, cei mai mari, nu trebuie insa sa va credeti prea grozavi – caldura si expunerea directa va pot afecta in egala masura.

Daca tot ati planuit o vacanta la mare, n-ar strica sa va faceti din timp un program strict: pe plaja ar fi cel mai bine sa stati doua, maxim trei ore dimineata, de la 8:00 la 10:00 (cel tarziu 11:00), si inca vreo doua ore dupa-amiaza, cam intre orele 16:00 si 19:00, cand puterea soarelui a mai scazut.

Restul timpului va fi oricum destinat meselor, siestei de pranz, respectiv somnicului de dupa-masa, plimbarilor… Dar, chiar si reducand timpul de stat pe plaja, tot va trebui sa fii atenta: dupa cele 10-15 minute terapeutice de stat la soare (sau, pentru cei mai blonzi, chiar de la bun inceput), treci la „arsenalul de protectie: crema de plaja, umbrelute, maiouri subtiri de bumbac, palariute, ochelari de soare…

Nu uita ca, in afara arsurilor solare si a insolatiei, un alt risc il reprezinta caldura excesiva (care poate provoca chiar lesinuri) si deshidratarea. Pentru a evita riscul deshidratarii, da-le copiilor cat mai multa apa. Pentru un bebelus, trebuie sa ai mereu la indemana ceai – in niciun caz rece, mai degraba caldut – sau lapte.

Apoi, nu uita: laptele care a stat mai mult de o ora in sticla si nu a fost bagat intr-o lada frigorifica, trebuie aruncat. Asta, daca nu vrei sa risti o intoxicatie alimentara.

De asemenea, biberonul trebuie sters cu grija inainte de orice hranire: probabil ca acasa nici prin cap nu-ti trece sa-i dai copilului si o portie… de nisip odata cu mancarea.

Asa ca de ce ai face-o acum? Si pentru ca tot veni vorba de intoxicatii alimentare, una dintre regulile statului pe plaja, regula pe care, din pacate, putini parinti o respecta, ar trebui sa fie si „fara mancare pe plaja.

Nu inghetata, nu clatite, nu porumb fiert sau cine stie ce alte minuni care le fac celor mici cu ochiul. Nici macar fructe aduse de altcineva in afara ta. Mainile murdare sunt un risc, dar si sursa de provenienta a mancarii poate fi nesigura.

Asadar, nu uita sa ai in bagajul de plaja servetele umede, cu care sa-i cureti pe copii pe maini inainte sa le dai vreun fruct, si apa plata pentru ca toata lumea sa aiba din belsug.

Dupa parerea noastra, n-ar trebui sa-l pierzi din ochi, la randul lui, nici pe tatic: crema, ochelarii de soare si palaria sunt obligatorii, mai ales ca el este un exemplu pentru copii. In plus, ai grija si ce beti: poate stiti deja ca alcoolul creste nivelul de deshidratare si, prin urmare, riscul de a vi se face rau pe plaja.

Asadar, maxim o bere. Cat despre tarii, acestea sunt admise cel mult seara, la cina… Dupa ce au adormit copiii!


Page: 1 2

Mai multe articole