Culori pentru copii

Studiile demonstreaza ca preferinta noastra pentru culori nu se dezvolta dintr-o data in perioada maturitatii, ci are legatura cu experientele copilariei noastre.

Culorile, spun psihologii, au un efect direct asupra noastra, influentandu-ne comportamentul si starea de spirit. Folosite in cadrul unei terapii, anumite culori imbunatatesc comunicarea la nivel emotional, ii ajuta pe copii sa se organizeze si concentreze mai bine, reduc tensiunea si agresivitatea, ii aju­­­­ta sa doarma mai linistiti si le creeaza, per ansamblu, un cadru de viata mai fericit(a).

Cu masura

In timp ce culorile puternice pot fi folosite efectiv pentru a stimula anumite abilitati intelectuale sau a potenta un comportament la un copil, juniorii pot „procesa culorile doar pe o durata determinata, scurta de timp. Altfel, simturile lor se vor simti agresate de prea multa culoare. Pentru camera copiilor sunt de preferat, in continuare, nuantele pastel, diluate, ale culorilor folosite in terapie pentru diferite efecte – calm, relaxare, deschidere.

Albastru, violet sunt folosite in cromoterapie in cazul copiilor anxiosi – in nuante diluate, pot constitui culoarea de baza din camera copilului, care trebuie indulcita, insa, cu accente de rosu, galben, portocaliu. Acestea din urma, insa, nu trebuie folosite nici ele in stare pura, pe termen lung. Expunerea la rosu ne revitalizeaza (dar, la polul opus, ne si agita), in timp ce portocaliul ar avea, se pare, efecte pozitive asupra sistemului respirator si splinei.

Cine este

Camera copilului este o extensie a personalitatii lui si este important ca ea sa reflecte cumva trasaturile copilului, dar sa si pozitiveze aspecte mai putin placute ale personalitatii celui mic. Altfel spus, nu vom alege rosu sau portocaliu pentru peretii camerei unui copil energic, chiar daca aceste culori i-ar reflecta cel mai bine personalitatea; bleu pal sau verde ar fi de preferat.

Mobilierul

Pat suprapus sau normal? Parerile sunt impartite, dar, lasand la o parte considerentele estetice/practice, patul suprapus poate crea copilului senzatia de provizorat (cu totii ne amintim de bataliile pentru locul de la cucurigu, din taberele de pe vremea cand eram copii), in timp ce-i aduce, totusi, avantajul de a fi la inaltime, la propriu, si de a avea o alta perspectiva asupra lucrurilor.

Pe varste

Evident ca, atunci cand vom decora camera copilului, vom tine cont de varsta lui, dar si de considerente practice – este de preferat sa alegem din start ceva care sa se poata adapta cu o cheltuiala mai mica. O camera cu masinute si fluturasi poate fi simpatica si potrivita pentru un bebelus, dar un decor nepotrivit pentru un prescolar, pe care il infantilizam pastrand acelasi nivel in decoratiuni. Orice camera pentru copii (mici sau mai mari) trebuie sa fie prevazuta, insa, cu un mic spatiu pentru relaxare si jucarii (si cu un colt pentru citit – fotoliu + veioza/lampadar).

Roz este o culoare folositoare si pentru adulti, si pentru copii, deopotriva. Stimuleaza creativitatea si puterea. Induce o senzatie de relaxare si  este folosita cu succes in tratarea insomniilor.

Violetul ne-ar dezvolta, se pare, latura intuitiva, dimensiunea spirituala, si este o culoare prietena a celor anxiosi, datorita efectului ei sedativ. Este folosita in tratarea bolilor nervoase.

Nuantele de corai, piersica, roz deschis pot fi folosite pentru vopsirea tavanului, pentru a induce copilului care le priveste seara, la culcare, o senzatie de liniste.

 

Mai multe articole