Cum a aflat adolescentă diagnosticată greșit cu anxietate că are encefalită autoimună

Lili Manzo avea 13 ani când a început, brusc, să nu-și mai simtă sau controla corpul. Într-o după-amiază de martie, din 2022, când stătea în mașina mamei sale, adolescenta din New Jersey, care nu avusese în trecut probleme de sănătate, a avut o senzație de greață,  apoi a devenit palidă la față și incapabilă să mai vorbească sau să se miște.

Fata spune că se simțea ca și cum era într-un joc de realitate virtuală

„Parcă aș fi fost acolo, dar nu mă puteam mișca’, a declarat Manzo, acum în vârstă de 14 ani, pentru presa locală.

Manzo a avut o criză în ambulanța care o ducea la spital în acea zi. Ea a spus că s-a simțit ca și cum era prinsă într-un „vis lucid’ sau într-un joc de realitate virtuală, în care zăcea, în mare parte paralizată, putând doar să dea din cap afirmativ sau negativ.

Ce diagnostic îngrozitor a primit un băiat despre care se credea că suferă de constipație

Fata a stat o săptămână în spital, în timp ce medicii încercau să-și dea seama ce problemă are. După șapte zile de spitalizare, a fost externată pentru că își recăpătase capacitatea de a-și folosi mâinile, picioarele și de a vorbi. Dar medicii nu i-au pus niciun diagnostic.

Verdictul doctorilor a fost crunt

A mai durat o lună până când doctorii să stabilească problema fetei – encefalită limbică autoimună seronegativă, o afecțiune rară în care sistemul imunitar atacă encefalul. Encefalita limbică afectează sistemul limbic al creierului, responsabil cu emoțiile, comportamentul, memoria pe termen lung și mirosul.

În timpul primei ei internări în spital, medicii au efectuat mai multe teste pentru a detecta anomalii ale creierului. I-au făcut un RMN și o electroencefalogramă (EEG), dar acestea nu au dezvăluit nicio tumoare pe creier, iar activitatea ei cerebrală părea normală. Cu toate acestea, aparatul ei dentar obstrucționa o parte esențială a imaginii, a povestit mai târziu mama sa, iar medicii au ignorant acest aspect.

Fetei i s-au prescris antidepresive pentru anxietate

Potrivit Insider, medicul adolescentei de la Morristown Medical a spus că boala era „doar în mintea ei’. El i-a prescris antidepresive și a externat-o pe Manzo odată ce și-a recăpătat abilitățile motorii.

Acasă, adolescenta  a continuat să aibă dificultăți în a se deplasa și în a vorbi. Pe 22 aprilie, la nici o lună după primele simptome, fata a suferit a doua criză.

„A fost îngrozitor!’ Ce diagnostic crunt a primit o fetiță care acuza durei de burtă

Un al doilea neurolog a stabilit că simptomele lui Manzo sunt, cel mai probabil, tot legate de anxietate și i-a crescut fetei doza de antidepresiv. De asemenea, neurologul a recomandat să nu o mai aducă pe Manzo la camera de urgență dacă mai are convulsii.

Dar situația ei medicală nu era nicidecum închipuită. Când a avut o a treia criză, o săptămână mai târziu, părinții ei au adus-o la camera de urgență de la spitalul Saint Clares Denville din Morris County, New Jersey.

Adolescenta suferea de un tip rar de inflamație a creierului cauzată de sistemul imunitar

Dr. Jeffrey Kornitzer, un neurolog pediatru, a luat, în sfârșit, cazul lui Manzo în serios. După o puncție lombară, el a diagnosticat-o pe Manzo cu encefalită limbică autoimună seronegativă, un tip rar de inflamație a creierului cauzată de sistemul imunitar.

Starea lui Manzo este rară – aproximativ una dintre 100.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu encefalită autoimună, potrivit Spitalului de Copii din Philadelphia. Aproximativ 40% dintre aceste cazuri afectează copiii sub 18 ani.

Kornitzer a recomandat tratamentul cu imunoglobuline intravenoase, care a ajutat-o pe Manzo să înceapă procesul de recuperare. Dar încă nu s-a vindecat complet.

„Uneori sunt foarte obosită. Și nu contează cât de mult dorm, sunt mereu obosită. Iar uneori am oscilații emoționale. Parcă trăiesc explozii aleatorii de furie și tristețea. Emoțiile mele sunt ca valurile’ – a declarat tânăra.

Foto – 123rf.com

Mai multe articole