Cum ii administrezi medicamentele

Parintii copiilor care au trecut printr-o gripa sau un episod de otita iti pot spune ca, in afara de suferinta celui mic, care i-a dat peste cap, au avut o problema la fel de mare: cum sa-i administreze medicamentele.

Toti copiii care nu au implinit trei ani au un talent deosebit sa refuze sa ia medicamente. Nu sunt de condamnat: cu toate eforturile companiilor farmaceutice de a adauga arome cat mai placute medicamentelor, putine pastile si siropuri sunt cu adevarat „gustoase.

Pediatrul este cel mai in masura sa iti recomande diferite trucuri pentru a reusi sa dai celui mic medicamentele cu succes. De-a lungul anilor, el a aflat de la parinti care sunt reactiile celui mic si care sunt cele mai bune metode…

Sigur, ar fi de dorit sa nu fie cazul sa ii dai medicamente, insa daca trebuie sa se ajunga la asta, iti vor fi de folos randurile de mai jos…

Daca te infatisezi in fata bebelusului cu o fata ingrijorata sau pari suparata, va fi mult mai greu sa-l convingi sa ia medicamentul. Incearca sa fii zambitoare!

Foloseste o seringa
O seringa, fara ac, desigur, iti este foarte utila pentru administrarea medicamentelor. Incearca sa introduci lichidul in lateralul gurii, nu spre cerul gurii – in acest din urma caz risti ca cel mic sa se inece si sa aiba un acces de tuse sau chiar sa vomite, fara sa fi inghitit.

Daca dozajul este prea mare (medicamentele se calculeaza in functie de greutatea copilului), poti imparti doza in doua. Riscul ar fi insa ca, daca nu ii place gustul, poate refuza a doua portie…

Daca trebuie sa-i administrezi un antibiotic sub forma de tableta, piseaza intai bine tableta, pana devine praf, apoi amesteca bine cu un lichid – de preferinta apa plata, fiarta si racita – si da-i medicamentul repede, inainte ca pulberea sa se decanteze.

Distrage-i atentia!
Nu este foarte frumos, dar functioneaza… Bebelusilor li se poate distrage atentia spre ceva ce se afla deasupra capului lor. Pune-l in pozitie verticala, in scaunelul lui de masa sau intr-un fotoliu-balansoar si atrage-i atentia asupra unei jucarii situate mai sus de nivelul capului.

Cand privesc in sus, copiii mici tind sa deschida gurita, asa ca pana sa se dumireasca ce s-a intamplat, a si inghitit medicamentul. Ai grija sa nu-l vari prea brutal in gura copilului, fiindca se poate ineca. Partea proasta la aceasta tactica este ca nu functioneaza de prea multe ori.

Iar pe de alta parte, bebe te-ar putea privi ca pe un inamic, si sa nu mai aiba incredere pe viitor, cand vei vrea cu adevarat sa-i arati ceva deasupra capului lui.

Micul eschimos
Daca stii ca cel mic incepe un adevarat razboi in momentul in care ii dai medicamente si chiar nu ai alta solutie, infasoara-l bine intr-o paturica, ca sa nu-ti poata da peste mana in care tii medicamentul si sa nu poata face prea multe manevre de evitare. Da-i medicamentul avand grija sa ai pe cineva in preajma, care sa-i poata tine capul la nevoie.

Ca sa nu scuipe medicamentul, ii poti sufla usor peste fata, imediat dupa administrarea acestuia. In mod reflex, va tinde sa inghita ce are in gura. Daca apelezi la metoda „eschimosul, nu fi prea razboinica – oricum, pozitia in care se va afla il va frustra tare.

Page: 1 2

Mai multe articole