Cum previi mastita și cum o tratezi

Mastita este o infecție stafilococică ce poate apărea oricând pe parcursul perioadei în care mama alăptează. Cel mai mare risc îl reprezintă a doua-treia săptămână de viață a bebelușului, când producția de lapte crește.

Mastita începe cu blocarea unui canal de lapte, aşa că trebuie să previi tratează această complicaţie imediat ce observi anumite simtpome:

Dacă îți simți sânii mai dureroși, sânii sunt roșii, umflați și mai calzi sau sensibili la palpare, dacă simți că ai febră sau dacă observi o scurgere gălbuie la nivelul mamelonului – aceastea sunt deja simptome pentru mastită.

 

Ce poate declanșa mastita

Specialistii au identificat o serie de factori de risc pentru aparitia acestei infecții, printre care:
– Diabetul zaharat
– Animite leziuni la nivelul pielii, chiar dacă sunt insesizabile de către mamă, care apar în timpul suptului, din cauza unei proaste poziționări a bebelușului la sân-

– Golirea incompletă a sânului

– Purtarea unui sutien prea strâns, ce poate bloca laptele în interiorul sânului.

Cum tratezi mastita

  • Băile şi prosoapele calde, masajul locului dureros pot ajuta la deblocarea canalului galactofor. Nu se pune gheață pe sân înaintea alăptării, deoarece constricția generalizată poate încetini scurgerea laptelui, agravând problema.
  • Medicul poate recomanda analgezice ușoare (acetaminofen, ibuprofen) care sunt considerate sigure în timpul alăptării.
  • Nu toate cazurile de mastită se tratează cu antibiotic. Mama nu trebuie să ia medicamente după ureche, medicul este cel care recomandă sau nu un antibiotic.
  • Hidratarea este foarte importantă în această perioadă: mămicile care alăptează și au mastită trebuie să suplimenteze consumul de lichide, deshidratarea agravând infecția.

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole