Cum să abordezi crizele de furie ale unui copil în 10 pași

Crizlele de furie ale copiilor sau tantrumurile reprezintă o problemă pentru majoritatea părinților. Nimeni nu a reușit deocamdată să găsească o soluție perfectă, nici măcar una care să funcționeze la majoritatea copiilor.

Micuții sunt diferiți, au personalități și reacții diferite. Mai mult, dacă o anumită tehnică poate da rezultate pozitive de trei ori, să zicem, e foarte posibil ca a patra oară să nu mai funcționeze.

Cu cât cresc mai mult, cu atât mulți dintre copii devin mai încăpățânați și mai greu de liniștit în momentul în care fac o criză de furie. În multe cazuri se întâmplă ca odată cu trecerea timpului să dezvolte fixații pentru anumite lucruri.

Atunci când un copil face o fixație pentru un anume lucru și nu-l poți convinge sub nicio formă să renunțe poți apela la mai multe variante. Acestea au fost împărtășite de o mamă, dipserată fiind de crizlele micuțului ei. Ea singură recunoaște că uneori au funcționat, alteori nu și când mai are putere pentru asta îi place să glumească pe seama unor astfel de momente aparent fără ieșire.

  1. Încearcă în primul rând să-ți oferi ție un moment de răgaz. De fiecare dată te ia prin surprindere o astfel de criză și aproape niciodată nu anticipezi cât de puternică va fi de data aceasta. Ia-ți un moment de gândire și nu reacționa imediat.
  2. Sugerează-i copilului să te imite și să respire adânc de câteva ori. Sunt momente în care ai impresia că nici nu mai respiră din cauza nervilor pe care îi au.
  3. Cere-ți scuze vecinilor pentru nebunia creată. Explică-le că ai un copil care a făcut o fixație pentru iaurtul pe care tocmai l-a mâncat și îl vrea înapoi. Nu vor înțelege, nu? Poate și tu ai avea nevoie de niște scuze pentru că trebuie să faci față unei situații fără scăpare.
  4. Vorbește mai tare sau mai încet. Sau nu vorbi deloc. Asta nu este o glumă ci o realitate. Dacă într-o anume situație funcționează să vorbești pe un ton cald și calm, câteodată asta dă greș. În schimb funcționează să adopți un ton hotărât. Alte dăți însă îți vei da seama că este mai bine să taci, pentru că orice ai spune copilul tău va continua.
  5. Creează o diversiune sau focusează-te pe problemă. Poate suna ciudat, dar așa este, Câteodată singura soluție pentru a opri o criză de furie este să-i atragi atenția copilului cu altceva. Sunt însă și situații în care este bine să îi explici și să încerci să-l faci să înțeleagă anumite lucruri. Cu siguranță tu vei ști cel mai bine în care dintre aceste situații te afli.
  6. Inventează un cântecel sau o poveste. Spune-le pe un ton care să îi atragă atenția.
  7. Ia-l cu încetul sau ridică-l pe sus. Sau pur și simplu nu sta în fața lui. Există situații când una dintre cele trei variante ar putea funcționa, sunt situații în care niciuna s-ar putea să nu dea rezultate.
  8. Întreabă-l dacă vrea o gustare. De multe ori asta ar putea fi o rezolvare la o problemă pe care noi încă nu am depistat-o: foamea. Chiar dacă a trecut puțin timp de la ultima masă.
  9. Roagă-l să-ți spună de ce este supărat. De multe ori este posibil să nu-ți spună, de multe ori este posibil să nu-ți placă acel lucru pe care ți-l va spune. Este însă un pas important să încerci să comunici cu el.
  10. Cedezi sau nu. Sunt momente în care nu ai decât două alternative, dincolo de toate încercările sugerate de specialiștii în parenting. Cedezi sau nu. Ori alegi să îi faci pe plac în acel moment chiar dacă nu-ți convine, ori refuzi categoric și faci față consecințelor, adică unei crize de furie de proporții.

Crizele copiilor de pot declanșa de la lucruri ce pentru noi par absolut neînsemnate și se pot opri la fel. Agitația, foamea, oboseala pot fi câteva motive, dar sunt și unele pe care nu reușim să le depistăm în ciuda eforturilor noastre. Nu sunt puține mamele care își pierd cumpătul în astfel de situații și asta este de înțeles atunci când își dau seama că orice ar face nu reușesc să-l liniștească pe micuțul nervos. Este cel mai bine însă să ne gândim că avem în față un copil pe care îl iubim din toată inima și reacțiile noastre de la ideea asta ar trebui să pornească. Peste ani de zile, când vor crește, vom putea privi înapoi și ne vom putea amuza pe seama acestor situații care acum, de cele multe ori, aproape că ne scot din minți.

Sursa: scarymommy.com

Mai multe articole