Poţi să creşti un bebeluş vegetarian?

Să creşti un bebeluş în stil vegetarian este o adevărată provocare, dar nu este imposibil. Dacă înveţi ce necesităţi nutriţionale are copilul tău, îl vei creşte foarte sănătos.

 

Rata de creştere a bebeluşilor şi a copiilor în general este foarte mare. Pentru dezvoltare psihică şi fizică ei au nevoie de calorii, iar produsele lactate şi carnea sunt surse de calorii.

Un bebeluş vegetarian (care nu mănâncă produse animale) trebuie să primească suplimente care să substituie lipsa acestora: proteine, calciu, fier, vitamina D, vitamina B12.

O deficienţă a unuia dintre elementele vitale creşterii şi dezvoltării afectează tot organismul, de la creştere, la dezvoltarea sistemului nervos şi a creierului.

Informează-ţi pediatrul de faptul că familia ta este vegetariană, pentru a fi vigilent în controlul unor deficienţe nutriţionale.

Deşi eşti vegetariană convinsă, trebuie să fii conştientă de faptul că orice copil sub 2 ani are nevoie de lapte, nu neapărat de provenienţă animală. Îl poţi alăpta, îi poţi da lapte praf sau lapte de soia, în combinaţie cu vitamina D.

Dacă laşi bebeluşul să se joace la soare timp de 10-15 minute de câteva ori pe săptămână, fără să-i aplici cremă cu protecţie solară, i se asigură, de asemenea, necesarul de vitamina D.

Găsirea de surse de vitamina B12 în alimentaţia vegetariană poate fi dificilă. Unele cereale şi laptele de soia au în conţinut vitamina B12. Dacă îţi faci probleme că aportul de vitamine, calciu şi fier este prea mic, vorbeşte cu medicul pediatru pentru a stabili o alimentaţie eficientă sau pentru a prescrie un supliment de vitamine şi minerale.

Dacă familia ta este lacto-ovo-vegetariană, aceasta înseamnă că în consumul zilnic intră produsele lactate şi ouăle, excluzând doar carnea. În acest caz ai mai puţine griji. Acest gen de alimentaţie oferă aproximativ toate elementele nutriţionale care se găsesc şi în carnea de pui şi cea de vită.

Aminteşte-ţi că varietatea este cheia. Printre cele mai hrănitoare alimente pentru bebeluşi sunt: cartofii dulci, bananele, avocado, papaya, morcovii fierţi, merele, mazărea şi lintea şi, bineînţeles, în cazul lacto-ovo-vegetarienilor, brânza şi iaurtul.

În cele din urmă, nu este important dacă cel mic este vegetarian sau nu, esenţial este să primească toate cele necesare unei bune dezvoltări.

 

 

Foto: shutterstock.com.

Mai multe articole