Cum să îți îngrijești ochii

Deși petrecem multe ore pe zi cu ochii în monitor, iar sănătatea ochilor este importantă, nu le acordăm prea multă importanță, până nu încep să ne supere. Uite cum să îți îngrjiești ochii și să îi ferești de probleme.

 

 

Fixezi monitorul mai mult de 5 ore pe zi? Îți simți ochii uscati, te ustură și nu mai vezi bine? Nu ți-au crescut dioptriile, ci ți-a scăzut nivelul lichidului lacrimal, care umezeste si curata partea anterioara a globului ocular. Clipeste tot timpul și cască! Așa se reglează fluidul lacrimal. Sau poti incerca cu lacrimi artificiale picurate de cateva ori pe zi in acul conjunctival (le gasesti la farmacii).

Masaj pentru ochi

Pune un pic de crema de ochi pe varfurile degetelor. Tamponeaza usor intai in colturile exterioare ale ochilor si in sus spre tample, apoi maseaza cu miscari circulare foarte usoare.

Treci la zona de sub sprancene, mangaiind-o usor dinspre interior spre exterior. La mijlocul arcului superior al ochiului si la capatul dinspre exterior te opresti si apesi usor punctele timp de 1-2 secunde. Procedezi la fel si pentru arcul inferior al ochiului, de 3 ori pentru fiecare punct.

Comprese pentru ochi

Fie ca folosesti linguri din metal tinute la frigider, cuburi de gheata invelite in plastic sau material textil moale – toate, apasate lejer pe pleoape, au efect antiinflamator si stimulant. La fel e buna e si o crema cu extras de castraveti si ginseng sau apa termala pe care o aplici in jurul ochilor.

Calmează roșeata, umfllăturile și iritațiile folosind două pliculete de ceai negru. Lasă-le să infuzeze in apa fierbinte, timp de 3 minute, si să se răcească (de preferat, in frigider). Apoi se tine cate unul pe fiecare ochi, timp de 5-10 minute.

 

Fitness pentru ochii tăi

Ti se va parea poate curios, dar iti poti intari si stabiliza musculatura ochilor. Ceea ce poate chiar atenua miopia sau hipermetropia. Exerseaza „mersul gargaritei', prezentat ceva mai sus! Sau, daca vrei sa nu-I faci pe cei din jur sa-si puna intrebari, foloseste urmatorul exercitiu: inchide ochii si imagineaza-ti cadranul unui ceas.

Priveste intai la cifra 12, apoi in jos la cifra 6, spra stanga la cifra 9 si la dreapta la cifra 3. Repeta miscarea de 5 ori. Un exercitiu simplu, dar de efect. Urmareste o musca imaginara pe perete. Miscarea circulara a ochilor te va relaxa.
Din ora in ora, parcurge un fel de traseu de excursie cu ochii. Lasa-ti privirile sa cerceteze spatiul in care lucrezi, uita-te afara pe geam, cel mai bine la pomii sau iarba verde. Eficient si pentru mentinerea dioptriilor sub control: asezata in fata unui perete fara model de zugraveala, vizualizeaza o… musca.

Apoi „urmareste-o' cum parcurge trei cercuri mari la dreapta, trei la stanga, trei diametre verticale ale acestor cercuri, apoi trei orizontale. Foarte incet, exact in ritmul „mersului' unei insecte adevarate.

Ai grijă la lumină

Este foarte important ca ochii sa nu fie deranjati de razele luminoase din preajma monitorului. Ai grija ca locul sa fie corect luminat, fara sa „intre' in ecranul calculatorului – cea mai buna varianta: 400-600 lux. Iluminarea artificiala sau fereastra trebuie sa fie neaparat paralele cu ecranul monitorului.

Nu uita ca lumina naturala a zilei este mult mai buna decat cea artificiala – daca te deranjeaza soarele, monteaza draperii in nuante neutre care nu opresc lumina ci doar o „calmeaza'. Ecranul trebuie sa se afle la 50-60 cm distanta fata de ochi.

Nu uita sa stergi o data pe saptamana sticla ecranului, pentu ca particulele de murdarie stanjenesc privirea. Si fii atenta sa nu stai in curent sau in „calea' aerului conditionat, caci si acesta irita serios ochii.

 

Foto Shutterstock

 

Mai multe articole