A venit „sezonul capuselor' astfel ca intr-o postare pe contul personal, dr. Tudor Ciuhodaru iti spune cum sa te feresti de capuse si ce sa faci in cazul in care tu sau copilul tau ati fost muscati de capuse.
Medicul isi incepe postarea printr-un avertisment scurt si clar: „Atenţie părinți și bunici. Vine sezonul căpuşelor. Nici copiii nu au scăpat de aceste muşcături. Zeci de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an.'
Ce trebuie sa stii despre muscatura de capusa
Conform informatiilor oferite de medicul Tudor Ciuhodaru in postarea despre cum sa te feresti de capuse, riscul de a fi muscat de capuse creste in zilele calduroase. Acest risc creste din cauza faptului ca ne imbracam mai sumar, purtam incaltaminte de vara si petrecem mai mult timp parcuri si paduri, adica zonele populate de coloniile de capuse.
De asemenea, medicul ne spune ca trebuie sa fim foarte atenti si la locurile de joaca ale copiilor.
Cum sa te feresti de capuse
Medicul Tudor Ciuhodaru ne indeamna in primul rand sa evitam zonele in care riscul de a fi muscati de capuse este ridicat si aici intra spatiile verzi, tufisurile sau zonele de sub pomi.
Daca totusi intram in zolele cu risc crescut, ne putem feri de capuse purtand haine deschise la culoare, pantaloni lungi de preferinta bagati in soseste si incaltaminte deschisa la culoare fara orificii sau decupaje prin care se pot strecura capusele.
Ce trebuie sa faci daca te-a muscat o capusa
In cazul in care, desi stii cum sa te feresti de capuse, ai fost totusi muscat, trebuie sa stii ca o capusa adulta este vizibila pe piele, desi este mai dificil de vazut in zonele acoperite de par, in timp ce nimfele sunt foarte greu de vazut pentru ca sunt cat un varf de ac.
Medicul Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca o data ce ai fost muscat, capusa trebuie scoasa imediat, iar acest lucruru se realizeaza printr-o interventie chirurgicala urgenta.
Capuse nu trebuie sub nicio forma stransa intre degete pentru ca astfel favorizati pomparea continutului sau intestinal plin de microbi, in sange prin locul in care v-a muscat.
In cazul in care ati incercat sa extrageti capusa cu o penseta si capul acesteia s-a rupt si a ramas in piele, trebuie sa va prezentati de urgenta la medic pentru a se efectua o extragere chirurgicala. Aceasta interventie de urgenta este necesara pentru prevenirea infectiilor si a complicatiilor.
De asemenea, medicul Tudor Ciuhodaru va indeamna sa mergeti de urgenta la medic daca apar modificari la nivelul muscaturii sau apar simtomele „girpei de vara' si sunt insotite de dureri musculare, transpiratii sau nas infundat.
Ce trebuie sa retii daca te-a muscat o capusa
Medicul a explicat pe larg cum sa te feresti de capuse si ce se faci in cazul in care totusi te-a muscat o capusa, in plus acesta ne atrage atentia asupra faptului ca este foarte important sa retinem data la care a fost extrasa capusa.
In plus trebuie urmarite aparitia simpromelor precum febra, dureri de cap, dureri in gat, inflamarea ganglionilor, oboseala marcata si dureri musculare.
Ce trebuie sa stii despre boala Lyme
Din pacate boala Lyme este polimorfa si prezinta simtomele specifice a peste 200 de afectiuni. De aici si numele popular de „boala cu 1000 de fete'.
Sursa: facebook.com/TudorCiuhodaru
Foto: 123rf.com; facebook.com/TudorCiuhodaru