Cum sa tratezi raceala si gripa la copii

Cate persoane ai vazut azi stranutand, tusind, suflandu-si nasul sau plangandu-se de frisoane sau febra? Cu siguranta destule, deoarece sezonul rece si-a intrat complet in drepturi.

De aceea, in aceasta perioada, acorda o atentie sporita copilului tau. Invata-l de mic importanta igienei (spalatul manutelor, suflatul nasucului in batista), imbraca-l corespunzator temperaturii de afara, fara a exagera insa cu hainutele in plus, si asigura-te ca are un sistem imunitar puternic – printr-o alimentatie bogata in fructe si legume.

Tratamente „home made' pentru raceala
In cazul in care copilul tau este racit, tot ce poti face este sa indepartezi sursa de disconfort, mai degraba decat sa „vindeci' boala.

Iata ce masuri poti lua pentru ca micutul tau sa se simta mai bine si sa se recupereze mai repede:

  • supa de pui ramane pe primul loc atunci cand vine vorba despre remedii impotriva racelii. Asa ca ofera-i copilului supa de pui, deoarece este nu numai un aliment usor, cu proprietati nutritive, dar si unul foarte gustos;
     
  • dusul fierbinte poate face minuni in caz de raceala, deoarece aburul ajuta la decongestionarea cailor respiratorii. Asigura-te, insa, ca micutul nu este astmatic, deoarece schimbarea nivelului umiditatii poate crea spasm bronsic;
     
  • masajul pieptului cu creme mentolate il ajuta pe micul racit sa respire mult mai usor si sa tuseasca mai putin. Masajul cu alcool nu mai este recomandat, deoarece vaporii ii pot face rau copilului;
     
  • asigura-te ca in perioada convalescentei copilul consuma cat mai multe lichide – apa, ceai, suc natural de fructe, supe, ciorbe etc.

Cum trebuie tratata corect gripa?
Impotriva simptomelor gripei poti folosi atat remedii „home made', cat si medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Nu uita ca antibioticele sunt ineficiente in tratarea gripei, ele fiind utile in tratarea infectiilor bacteriene.

Masurile de baza pentru combaterea sau ameliorarea simptomelor gripei sunt: odihna, consumul de lichide, folosirea ibuprofenului pentru scaderea febrei si reducerea durerilor.

Nu dati aspirina copiilor care au simptome asemanatoare gripei, in special cand este vorba despre gripa, si nu dati medicamente de tuse micutilor sub patru ani, fara sa consultati pediatrul.

In general, medicamentele antivirale pot fi administrate copiilor cu varsta de peste un an, pentru a preveni sau trata simptomele gripei.

In anumite cazuri, antiviralele pot fi folosite si pentru a preveni aparitia infectiilor ca urmare a gripei. Aceste medicamente blocheaza replicarea virusului gripal, prevenind astfel raspandirea acestuia.

In cazul copiilor sanatosi, dar care prezinta un risc crescut de a contracta virusul gripal, antiviralele pot scurta perioada gripala si reduce severitatea simptomelor.

„Unele complicatii ale gripei la copii pot include infectii ale sinusurilor, infectii la nivelul urechilor sau pneumonie. Apeleaza la medicul pediatru in cazul in care copilul are febra mai mult de doua-trei zile la rand, are probleme in a respira, resimte dureri la nivelul urechilor sau tuseste persistent.

Copiii mai mici de doi ani sunt predispusi sa fie internati ca urmare a unei complicatii a gripei', a explicat dr. Dan Tufa, de la Centrul Medical Focus.

Page: 1 2

Mai multe articole