Cum scapi copilul de colici

In primul rand, trebuie sa inveti sa descifrezi daca intr-adevar e vorba despre colici, sau bebe plange din cu totul alte motive.

Un plans „normal', din alte motive decat colici are urmatoarele caracteristici:

  • este legat de anumite nevoi ale copilului (ii e foame, e ud etc.)
  • apare in momente diferite, nu urmeaza un tipar l intensitatea variaza, copilul poate fi linistit prin simpla luare in brate sau prin leganat.

Este vorba despre colici – daca plansul:

  • nu pare sa fie provocat de ceva anume,
  • apare cu precadere seara,
  • sunetele sunt intense, spre tipat, iar copilul nu se linisteste nici atunci cand este luat in brate sau i se pune melodia preferata.

Plansul intens trebuie „raportat' medicului care, dupa consultatie, va exclude alte potentiale cauze mai serioase.

De exemplu, plansul-tipat asociat cu episoade de voma indica, de cele mai multe ori, un reflux gastroesofagian, in timp ce acelasi plans „dureros' + episoade de voma de culoare verzuie sunt semne ale unui blocaj intestinal, ceea ce constituie o urgenta medicala.

Pe de alta parte, copiii cu intoleranta la lactoza tind sa fie agitati dupa masa, adesea din cauza durerilor de stomac provocate de formula cu lactoza sau chiar de laptele matern, in care s-a „strecurat' lactoza din laptele de vaca baut de mama care alapteaza.

Dar daca este vorba despre intoleranta, in general apar si alte simptome – mucus in scaune, episoade de voma dupa fiecare masa si, in final, refuzul de a manca.

Analizeaza, deci, simptomele si nu te grabi sa pui diagnosticul de colici. Si chiar daca este vorba despre colici si ti se pare ca cel mic sufera teribil, nu e cazul sa te alarmezi atat de tare.

Cercetatorii au demonstrat ca, desi plang ca si cand ar suferi cumplit, copiii cu colici nu prezinta un nivel al cortisolului (un indicator fizic al durerii) mai ridicat decat al copiilor care nu sufera de colici.

Grimasele cumplite pe care le fac bebelusii cu colici nu sunt, deci, cauzate de durerea efectiva, ne linistesc specialistii.

Atentie! Daca alaptezi, ai grija la alimentatia ta – elimina produsele lactate, fructele si legumele care baloneaza, printre care varza, broccoli, precum si condimentele.

Ce poti incerca

  • Tine-l la piept, asa cum mama-cangur isi tine puiul, sau in premergator, lipit de tine. Caldura ta si ritmul inimii tale il linistesc.
  • Maseaza-l – ajuta la eliminarea gazelor (daca asta este cauza plansului), iar miscarile tale delicate ii induc o stare de bine.
  • Apeleaza la sunete repetitive – poate parea ciudat, dar este un „tratament' care functioneaza – sunetele de joasa intensitate, repetitive, precum zgomotul facut de masina de spalat, calmeaza copiii cu colici, se pare.

Alte solutii

  • Pe la 6-7 luni, bebelusii incep sa fie fascinati de oglinzi – de imaginea lor proiectata in oglinda. Se pare ca si in cazul bebelusilor care sufera de colici, asezarea unei oglinjoare, la mai putin de 40 de cm, insa, are efect de calmare.
     
  • Efecte de calmare are si o baie calduta – cum bebelusul a stat intr-o „piscina' timp de noua luni, senzatia familiara pe care o resimte atunci cand este scufundat in apa calda il linisteste. Asta daca este bagat in cada lui, altfel, daca il „aruncati' in cada cea mare, se poate speria si asta poate declansa noi episoade de plans.
     
  • Reflexul de supt este specific nou-nascutilor – suzeta poate fi un ajutor in conditii limita. Nu e bine sa incurajezi obiceiul, dar te poate ajuta sa scapi de episoadele de plans de neconsolat.

Foto: Shutterstock.

Mai multe articole