Igiena defectuoasă a cavității bucale, boala de reflux, insuficiența hepatică sau renală, deficiența de vitamina A (care determină și formarea tartrului), sinuzite, amigdalite sau consumul anumitor medicamente (antihistaminice, antihipertensive sau antibiotice) au ca efect imediat respirația urât mirositoare.
În cazul în care respirația urât mirositoare este cauzată de o proastă igienă dentară, spalarea pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi, folosirea cu regularitate a aței dentare, care te ajută să cureți resturile dintre dinți care favorizează înmulțirea bacteriilor și vizitele la dentist (pentru detartraje) sunt primele măsuri care te ajută să remediezi problema.
Halena poate apărea însă și din cauze care nu țin de igiena dentară, caz în care este mai greu de combătut. Sunt totuși câteva remedii pentru respirația urât mirositoare:
4 remedii naturiste
Consumă mai mult iaurt – acesta favorizează înmulțirea bacteriilor prietenoase și restaurează echilibrul florei intestinale, reducând cauzele care determină respirația urât mirositoare.
O gargară cu un amestec din miere și scoțișoară, în părți egale, amestecate în apă caldă te ajută să scapi de respirația urât mirositoare. Scorțișoara are efect antibacterian, la fel ca și mierea.
O infuzie de vin roșu și mentă (2 linguri de mentă lăsate la infuzat în 300 ml de vin roșu fiert) te poate scăpa de respirația urât mirositoare: se folosește amestecul pentru gargară, de câteva ori pe zi.
Semințele de chimen te ajută să scapi de halenă – mestecă semințe de chimen între mese – îmbunătățesc digestia și neutralizează bacteriile vinovate pentru respirația urât mirositoare.