Cum știu dacă a făcut copilul insolație. Ce măsuri trebuie luate pentru a-l ajuta

Vara e aici! Este un sezon atât de frumos și, mai ales dacă aveți un copil activ, căruia îi place să se joace și să exploreze, este perfect pentru timpul în familie și activități distractive în aer liber. Dar vara poate fi asociată și cu unele probleme de sănătate, cum este insolația.

Insolația la copii mici este o afecțiune care poate fi prevenită. Nu există om care să nu fi auzit despre epuizarea termică și insolație. Ambele sunt afecțiuni legate de căldura excesivă, în care temperatura corpului crește. Epuizarea termică apare înainte de insolația și dispare de obicei, la câteva minute după ce persoana a fost îndepărtată din preajma sursei de căldură extremă – adică dusă dintr-un mediu fierbinte într-un loc răcoros, unde circulă aerul.

Citește și – Mihai Craiu, despre cum recunoaștem deshidratarea severă în rândul copiilor foarte mici

Dacă o persoană care suferă de epuizare termică nu este îndepărtată din mediul cu temperatură ridicată, epuizarea termică poate escalada rapid în insolație. Aceasta este o urgență care pune viața în pericol și necesită o acțiune imediată; prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea unui copil mic.

Când un copil suferă de epuizare termică, organimsul lor începă să reacționeze la creșterea temperaturii corpului. Iar primele simptomele sunt:

  • Oboseală și chiar amețeli – transpira mult si le este foarte sete.
  • Greață și vărsături – acestea sunt semne comune atât ale epuizării termice, cât și ale insolației.
  • Piele moale și palidă – sunt caracteristici ale epuizării termice. Nu vă lăsați păcăliți de temperatura pielii. Deoarece corpul abia începe să lupte cu expunerea la căldură, mai întâi va încerca să se răcească prin pierderea transpirației, iar pielea va părea rece.
  • Crampe musculare dureroase: acesta este un semn tardiv de epuizare termică. Crampele de căldură apar pe măsură ce mușchii încep să piardă apă și nu se contractă corespunzător, ducând la crampe dureroase.
  • Când epuizarea termică nu este identificată la timp și copilul nu este îndepărtat de sursa de căldură, corpul continuă să încerce să compenseze pentru a preveni insuficiența de organe.

Apoi se dezvoltă insolație și are semne de avertizare foarte clare:

  • Temperatură crescută a corpului care provoacă febră mare.
  • Copilul ar putea părea letargic și confuz.
  • Nu există transpirație, deoarece corpul păstrează acum tot lichidul posibil pentru a menține organele să funcționeze corect cât mai mult timp posibil.
  • Piele rece.
  • Bătăile inimii sunt rapide și puternice, deoarece inima încearcă să pompeze sânge rece pentru a scădea temperatura interioară a corpului.
  • Greața și vărsăturile sunt posibile în timpul insolației.

Citește și – Medicul Mihai Craiu, despre cum recunoaștem simptomele insolației la sugari: „Ne pot duce cu gândul la o infecție!’

Cum știu dacă are insolație

În momentul în care îți dai seama că micuțul tău a fost expus temperaturilor ridicate și are simptome de ale afecțiunilor legate de căldură, trebuie să acționezi rapid, făcând următoarele:

  • Aduceți copilul în casă.
  • Porniți aerul condiționat sau orice dispozitive care ar putea ajuta la răcirea copilului.
  • Scoateți hainele pentru a expune pielea pentru o răcire mai rapidă.
  • Ajutați copilul să bea lichide reci; apa la temperatura camerei funcționează la fel de bine ca apa rece, dacă este disponibilă mai repede.
  • Faceți-i o baie rece pentru a ajuta la ameliorarea pielii înroșite și a mușchilor inflamați. O „baie rece’ nu înseamnă că trebuie să folosiți apă rece. Trebuie să-l răcească pe cel mic, așa că apa la temperatura camerei, sau puțin mai caldă, ar trebui să fie la temperatura potrivită a apei

Dacă nu există o îmbunătățire rapidă a stării de sănătate a copilului, înseamnă că micuțul suferă de insolație, o urgență care pune viața în pericol și necesită ajutor medical imediat.

Ce fac pentru un copil mic cu insolație?

Apelați serviciile de urgență dacă nu există o îmbunătățire rapidă a stării copilului dvs. după ce ați luat măsurile de mai sus. În cazul în care copilul este letargic sau se trezește cu greu, sunați la serviciile de urgență. Continuați să parcurgeți pașii anteriori, asigurându-vă că există răcire, hidratare adecvată cu suficiente lichide și îmbrăcăminte adecvată.

Vorbiți cu copilul tău, chiar dacă nu răspunde.

Contactul piele-piele reglează temperatura corpului, fie că trebuie să urce sau să scadă. Pune-ți copilul aproape gol pe corpul dumneavoastră gol.

Prevenirea este cheia pentru a evita epuizarea termică și insolația. Asigurați-vă că urmați aceste trei sfaturi în zilele foarte călduroase pentru a preveni deshidratarea și bolile de căldură:

  • Utilizați țesături naturale de culoare deschisă.
  • Evitați orele cu temepraturi critice din zi.
  • Asigurați-că că este hidratat corect.

Foto – 123rf.com

Mai multe articole