Mihai Craiu, despre cum recunoaștem deshidratarea severă în rândul copiilor foarte mici

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat în mediul online care sunt primele semne de deshidratare ale copiilor mici și sugarilor.

Pe pagina de Facebook pe care o administrează, Spitalul virtual pentru copii', Mihai Craiu, a spus că există o scală ce poate fi folosită pentru a ne da seama în ce stadiu de deshidratare este copilul. Pediatrul spune că în funcție de anumiți parametri, precum aspectul ochilor, prezența lacrimilor sau aspectul mucoaselor, oricine poate afla dacă avem de a face sau nu cu un copil deshidratat.

Medicul Mihai Craiu, despre cum recunoaștem simptomele insolației la sugari: „Ne pot duce cu gândul la o infecție!'

A venit canicula. Aceste temperaturi mult în afara zonei de confort ar putea pune în pericol sănătatea copiilor foarte mici. Și nu numai.

Cum am putea recunoaște o deshidratare severa la un copil mic? Mai ales dacă acesta nu vorbește și nu cere apa sau lichide în mod activ?

Am putea să folosim o scală de deshidratare cum ar fi Clinical Dehydration Scale. Se aloca 0, 1 sau 2 puncte pentru următorii 4 parametri.

6 motive pentru care apar cearcănele la copii

1. Prezența lacrimilor ( 0 puncte pentru lacrimi prezente, 1 punct pt lacrimi în cantitate mica și 2 puncte pentru lacrimi absente);

2. Aspectul general (0 puncte pentru aspect normal, 1 punct pentru sugar însetat, agitat sau din contra somnolent dar care poate fi trezit la atingere și 2 puncte pentru sugar „moale” rece la piele sau transpirat și cu senzoriu posibil alterat sever chiar comatos);

3. Aspectul ochilor (0 puncte pentru ochi normali 1 punct pentru ochi încercănați și 2 puncte pentru ochi foarte încercănați/”înfundați”);

 4. Aspectul mucoaselor și al limbii (0 pentru aspect normal, 1 punct pentru aspect „lipicios”, cu saliva vâscoasă și 2 puncte pentru mucoase uscate și buze „prăjite”).

Daca adunam punctele avem deshidratare modesta sub 4 puncte și severa de la 4 în sus.

Alte 2 semne de mare severitate sunt cantitatea mică de urină în pampers/pampers uscat după câteva ore și tahicardie discordantă cu temperatură sau agitația copilului.

Dacă este complet liniștit și rece copilul, acesta ar putea fi semnificativ deshidratat când inima bate foarte repede. Că în video de mai jos. 150 pe minut este repede pentru un sugar care doarme. Evitați expunerea la căldură mai ales în spații închise!' – a transmis medicul Mihai Craiu, în mediul online.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri