Povestea cu barza funcționa poate pe vremea noastră, dar nu mai este un răspuns pe care copiii expuși din primul an de viață la imagini de-a dreptul porno, să-l creadă. Ce, când și cât(e) îi spui copilului despre sex?
Deși părinții din noua generație sunt mult mai deschiși față de subiect decât proprii lor părinți pe vremea când ei erau copii, nu se simt cu totul confortabil să abordeze subiectul sex. Unii cred că este prea devreme și rămân complet șocați să afle de la educatoarea de la grădi că fiul sau fiica lor a fost surprins(ă) jucându-se de-a mama și de-a tata.
Psihologii spun că încă de când sunt foarte mici, copiii își creează anumite hărți mentale ale corpurilor lor. Dacă cei mici își ating corpul în zona genitală, iar părinții chicotesc sau numesc părțile corpului cu diminutive caraghioase, care mai pot crea și confuzie în public, asta duce la stabilirea unor tipare complet nesănătoase, în care subiectul sex nu va fi discutat niciodată sau va fi abordat în mod dezastruos.
Nu încurajez comportamente sexuale?
Mulți părinți se feresc de discuția despre sex, considerând că ar putea încuraja curiozitatea sexuală a copiilor lor. Ceretările arată însă că, dimpotrivă, copiii care se simt apropiați de părinți și cu care s-a discutat despre subiect își încep viața sexuală mai târziu decât cei care nu află nimic despre sex de la părinții lor.
Ce fac dacă se atinge ‘acolo’ în public?
Prima reacție trebuie să fie de distragere a atenției – printr-un joculeț, un cântecel, orice altceva îl interesează. Uneori, copiii mici se masturbează pentru că sunt într-un mediu prea stimulant – într-o cameră în care e multă gălăgie, multă lume – iar aceasta este o încercare de a se liniști. Dacă și copilul tău face asta și are mai mult de 2 ani, nu te șoca și nu reacționa violent – nu vrei să-i induci senzația că face ceva oribil. Dar spune-i că acest lucru nu se face în public. Dacă obiceiul se repetă des, el este cauzat de anxietate/stres – determinat de o schimbare mare sau tensiune în familie, iar cauza trebuie găsită și înlăturată.
Să mă îngrijorez dacă se joacă de-a doctorul?
Jocul de-a doctorul/mama și tata face parte din explorarea sexualității. Sunt însă și situații în care lucrurile pot scăpa de sub control –unul dintre copii poate fi forțat să se ‘joace’. Mulți copii ajung în terapie pentru schimbarea bruscă a comportamentului și pe măsură ce comunicarea avansează, psihologul descoperă că acei copii au fost traumatizați în cadrul unui astfel de joc, în care au fost fortați să intre sau au fost umiliți în jocuri sexuale, de obicei de către copii mai mari, și chiar cu părinții în camera alăturată. Pentru a preveni astfel de lucruri și a-ți proteja copilul de abuzuri, spune-i încă de când este foarte mic că părțile intime sunt proprietate personală, că nimeni nu are voie să le atingă.
Page: 1 2