Curatenia generala

E mai usor sa intretii decat sa repari „dezastrul'. O curatenie de intretinere de 5 minute pe zi e de preferat unei zile intregi de corvoada.

Cand ai un copil mic, casa trebuie sa fie curata-luna, pregatita intotdeauna ca pentru musafiri.

Si nu pentru ca ai avea tu vocatie de Cenusareasa sau vreo manie obsesiv-compulsiva care te impinge sa deretici zi-lumina, ci pentru ca un bebelus care a pornit in explorarea lumii din jur nu vede nicio problema in a se tari pe parchet, pe gresie sau pe covor si nu intelege de ce esti ingrozita de cate ori se apropie de locul ala unde se face o cascada de apa dupa ce apesi pe un buton.

Problema curateniei este ca una „generala', o data la o luna, nu este suficienta. Iar daca stai intr-o zona aglomerata, ai inca si mai mult de lucru – caci daca ai lasat geamurile deschise, seara te intampina un strat considerabil de praf… Colturile care se murdaresc mai repede? Baia, bucataria, toaletele, chiuvetele, colturile din jurul cazii…

Paradoxal, baia – locul unde facem dus si devenim mai curati – este una dintre cele mai murdare zone din casa. Nu intamplator, in unele cazuri toaleta si baia nu se aflau in aceeasi incapere…

Toaletele ar trebui curatate temeinic la fiecare doua-trei zile cu produse speciale, care sa indeparteze microbii si sa elimine si depunerile de piatra. La fel, chiuveta si spatiile din jurul cazii, unde umezeala si caldura favorizeaza aparitia mucegaiului.

Din pacate, multe dintre subsolurile blocurilor in care stam sunt inundate, ceea ce determina aparitia unui miros
ingrozitor. Numai acest lucru in sine ar impune folosirea unui odorizant de toaleta sau a unui deodorant de camera.

Exista variante parfumate pentru toate gusturile – de la lavanda, pin, parfum de „ocean' si pana la esente de lamaie sau mar verde – asa ca ai de unde alege.

Nu uita nici de geamuri – micutul tau explorator va profita de orice ocazie pentru a urmari lucrurile din jurul sau, pentru a-si largi orizontul.

Mentine geamurile curate, nu numai pentru ca sa-i oferi perspectiva corecta, ci si pentru ca cel mic va pune manutele pe geam si le va baga apoi in gura de cel putin 10 ori in timpul unei sesiuni de privit intens pe fereastra. Atentie si la tocurile ferestrelor, unde se strange mult praf, iar vara paianjenii isi tes frenetic panze.

Cortina de baie si presul, ca si covorasul antiderapant pus in baie pentru protectia celui mic sunt locurile unde mucegaiul apare foarte repede. Curata-le in mod regulat – alege o cortina din material textil, tratat antimucegai, pe care o poti baga si la masina de spalat, impreuna cu prosoapele.

Daca ai optat pentru o varianta din plastic, tine minte ca dupa ce o cureti cu un produs special, o poti stropi cu un dezinfectant. Covorasele de baie, facute din cauciuc trebuie curatate dupa fiecare baie si sterse, pentru a impiedica formarea mucegaiului.

Suporturile pentru periutele de dinti sunt, iarasi, in pericol in fata coloniilor de microbi si a sporilor de mucegai – ai grija sa fie curate in permanenta, mai ales ca in apropierea lor exista periutele pe care le folositi in fiecare zi pentru spalarea dintilor.

Toate locurile de scurgere trebuie curatate permanent – zona este un adevarat paradis pentru microbi, care se inmultesc spectaculos daca au umezeala si caldura la un loc. Spala si sterge frecvent scurgerile de la cada si chiuvete, iar o data pe luna, toarna pe tevi un produs de desfundare a tevilor, pe care lasa-l sa actioneze conform instructiunilor.

Foloseste produse special concepute pentru anumite suprafete – citeste cu atentie instructiunile de folosire. }ine cont de faptul ca, in materie de curatenie, „leacurile babesti' nu te ajuta prea mult – apa sau otetul folosite pe vremea bunicilor pentru curatarea geamurilor, de exemplu, nu sunt prea eficiente.

Nici nu curata si, mai important, nu indeparteaza microbii asa cum o poate face un produs cu ingrediente antibacteriene.

Nu lasati produsele destinate curateniei la indemana copiilor. Ingerarea lor este deosebit de periculoasa, la fel si contactul cu ochii si pielea.

Text: revista Baby; Foto: Shutterstock.

Mai multe articole