De ce să alegi laptele UHT?

Este steril, adică nu conține potențiali microbi, care pun în pericol sănătatea juniorului tău, în schimb își păstrează vitaminele și toate minerale esențiale și, în plus, are un termen mare de valabilitate la raft, fără a necesita conservanți. Uite ce e bine să știi despre laptele UHT.

 

Ce este laptele UHT

Laptele UHT este un lapte pe care-l poți oferi copilului tău fără griji – el este controlat sanitar-veterinar și trecut printr-un tratament termic special. Procesul de pasteurizare la temperatură înaltă sau Ultra High Temperature (UHT) distruge toți potențialii germeni și pemite păstrarea vitaminelor și mineralelor din lapte, ceea ce nu se întâmplă prin simpla fierbere a laptelui pe aragaz.

În timpul procesului de ultrapasteurizare, care are loc într-un sistem igienic și controlat , pentru a preveni contaminarea laptelui, produsul trece printr-o succesiune rapidă de etape de încălzire şi răcire. Timp de 2-4 secunde, temperatura laptelui depășește punctul de fierbere (135-150 grade C). Această etapă foarte scurtă de încălzire-răcire distruge potențialii germeni (microbi şi microorganisme), dar permite păstrarea vitaminelor, mineralelor şi proteinelor, spre deosebire de fierberea obişnuită pe aragaz a laptelui crud, care nu distruge toţi germenii patogeni, şi în schimb diminuează mult valoarea nutritivă a laptelui. Se obține astfel laptele UHT cu un termen de valabilitate de 3 până la6 luni, în funcţie de calitatea laptelui colectat din ferme și care poate fi păstrat (înainte de deschiderea cutiei) la temperatura camerei. După desigilarea cutiei, laptele UHT trebuie să fie ţinut la frigider şi consumat în următoarele 3 zile.

Pe scurt: de ce să alegi laptele UHT

  • Dacă iei lapte ‘de la țară’, înainte de a-l servi copilului tău, este obligatoriu să îl fierbi. Prin procesul de fierbere însă se pierd cei mai mulți nutrienți din lapte și există posibilitatea ca anumite microorganisme să nu fie distruse.
  • Laptele UHT este perfect steril, își păstrează nutrienții și poate fi păstrat la temperatura camerei fără conservanți
  • Laptele UHT nu trebuie păstrat la frigider (atunci când cutia nu este desfăcută). Asta îți permite să cumperi cantități mai mari și să ții cutiile în casă, la temperatura camerei de până în 32 de grade, înainte de consum.
  • Atenție însă la transportul cutiilor de la magazin până acasă. Pe timpul verii, când temperatura exterioară este foarte ridicată, e bine ca să îți transporți toate alimentele în cutii sau sisteme cu izoterme deoarece, dacă îți stau în portbagajul încins, pentru o jumătate de oră, toate produsele își pot modifica proprietățile
  • Laptele UHT nu îşi pierde proprietăţile nutritive pe durata termenului lung de valabilitate.
  • Datorită tehnologiei de ambalare aseptică Tetra Pak, laptele ultrapasteurizat nu conține conservanți!

Ce să știi despre ambalajul Tetra Pak?

Ambalajul Tetra Pak este un ambalaj multistrat, care conține peste 70% carton și care, datorită structurii sale, păstrează în siguranță produsul față de lumină, temperatura exterioară, alți potențiali germeni care pot modifica proprietățile produsului.

Știai că? Tehnologia aseptică (pasteurizarea și amblarea în mediu steril, descoperiri ale companiei Tetra Pak) a fost considerată de către Institutul American de Tehnologie Alimentară ca fiind cea mai importantă inovație din ultimii 50 de ani, în domeniul industriei de profil?

Acest articol face parte din campania educațională Laptele, aliatul creșterii echilibrate a copiilor preșcolari și școlari’, inițiată de Tetra Pak, prin care sunt încurajate obiceiurile alimentare care contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. În plus, elevii din clasele 0-VIII pot să se bucure de jocul educativ online Ținutul laptelui’. Mai multe detalii pe www.laptescolar.ro

foto: PR

 

 

Mai multe articole