De ce sexul ne face fericiți și ne menține sănătatea

E adevărat că sexul ne face mai sănătoși, mai fericiți, mai eficienți la serviciu? Sună tentant! Și chiar dacă sexul nu e un panaceu, e cert că o viață sexuală împlinită aduce beneficii în toate planurile vieții.

În general, nu sunt adepta sfaturilor universale de cucerit bărbații, de „cum să fim fericiți în cuplu sau „cum să avem o relație sexuală ideală; nu cred în aceste tipuri de rețete prestabilite, pentru că fiecare om este unic și formează, la rândul său, un cuplu unic, cu legi proprii și norme proprii de funcționare. De aceea, cred și susțin cu tărie că ceea ce la cuplul A+B funcționează, e posibil ca în cuplul X+Y să meargă exact pe dos sau să nu aibă rezultat.

 

De ce atrage sexul?

Pentru că trăim pe Pământ și, așa cum avem legea atracției gravitaționale, avem și legea – nescrisă, dar precisă – a atracției fizice. Și nu mă refer doar la sex, pentru că se poate întâmpla să te atragă un bărbat nu tocmai frumos, mai în vârstă și nu neapărat atletic doar pentru ca are o voce plăcută sau un gest al mâinii care, inconștient, îți place. Dar tot atracție fizică este! 

Nu-mi spuneți că există vreo femeie care arde de nerăbdare să facă dragoste cu iubitul ei dacă el miroase a transpirație, râgâie după o halbă cu bere sau este nebărbierit; îl iubești că este al tău, dar nu e ca atunci când iese de sub duș, proaspăt ras. Atunci îl și dorești – sexual. Cam așa e și cu noi, femeile: chiar crezi că soțul tău te dorește indiferent cum arați și cum miroși?

E de înțeles să n-ai chef într-o zi să te fardezi, dar încearcă măcar să-ți faci unghiile, să te îmbraci elegant și să-ți pui tocuri. Vei avea parte de un: „wow, ce mai nevastă am! – poate nerostit, dar cu siguranță gândit.

Ce nu știm este că asupra bărbaților un foarte mare impact îl au părul și mâinile femeii. Pare incredibil în secolul sânilor siliconați și al picioarelor lungi, dar e adevărat.

 

Științific, de ce vinde sexul?

Pentru că, se pare, banii aduc fericirea, chiar și în pat. Un grup de specialiști a descoperit în urma unor… studii că plăcerea pe care o femeie o simte în timpul unui act sexual este influențată de situația materială a partenerului. Cu cât acesta e mai instărit, cu atât e mai satisfacută femeia. „Frecvența orgasmelor femeilor crește în același timp cu veniturile partenerului, a spus psihologul Thomas Pollet. Concluzia o formulați voi… 

Sexul vinde încă dinainte de a ne da noi seama. E drept că, în ultima perioadă, accentul pus pe sex a devenit atât de agresiv vizual, încât parcă a dus la demonetizare.

Filmele s-au schimbat, scenele de dragoste nu se mai opresc la un sărut, ci merg mult mai departe. Astfel, au apărut noi complexe legate de sex și sexualitate, au crescut vânzările la Viagra și s-au inventat noi motive de divorț. Frank Furedi, un sociolog de la Universitatea din Kent, e de părere că atitudinile și imaginile despre sex vin direct de la Hollywood și îi fac pe oameni să se aștepte la cele mai bune performanțe în pat.

Dar deși suntem de acord că sexul e important în viața noastră, deși ne raportam, conștient sau nu, la el, preferăm să-l considerăm încă un subiect tabu. 

În ciuda bombardamentului informațional sexual, e un mare paradox să nu vorbești sincer, în intimitatea cuplului tău, despre ce-ți dorești de la celălalt, ca să afli ce și-ar dori el de la tine. Să nu uităm că, încă din stadiul de făt, băieții au erecție, iar fetele – lubrifiere vaginală. Deci sexualitatea și arta de a face dragoste se află în „trusa noastră ancestrală de scule, le avem în gene și nu le putem ignora. Suntem, se pare, cam singurele viețuitoare de pe pământ care fac sex de plăcere și nu au perioade prescrise de împerechere.

 

Cum e cu inima?

În timpul actului sexual, se intensifică respirația, iar pulsul crește de la 70 de bătăi pe minut la 150 sau chiar mai mult. Cercetătorii care s-au concentrat pe relația dintre activitatea sexuală și bolile de inimă au subliniat faptul că sexul de cel puțin trei ori pe săptămână reduce riscul de infarct la jumătate. 

Ideea că bărbații sunt mai expuși riscului de a face atac de cord în timpul actului sexual e greșită, spun oamenii de știință. „În ceea ce privește inima, sexul e o altă formă de exercițiu fizic, spune cardiologul Graham Jackson. Bărbații care au trei sau patru orgasme pe săptămănă au un risc mai mic de a suferi un atac de inimă. Explicația: mișcările din timpul unei partide de sex relaxează mușchii inimii.

Page: 1 2

Mai multe articole