De facut cu tati

Stabileste-ti ca scop sa fii un tata bun, cunoaste-ti copilul, imbratiseaza-l zilnic, spune-i ca il iubesti, stati cat mai mult impreuna.

1. Impartasiti-va pasiunile
Saptamanal sau la cateva zile, actualizati-va informatiile, spunand unii altora despre pasiunile pe care le aveti, hobby-urile voastre, chiar daca nu sunt comune.

Este foarte important ca tatal sa fie cel care ia initiativa, interesandu-se de ceea ce il preocupa pe copilul sau. Acest interes din partea persoanei numarul 1 in familie va incuraja copilul, ii va da foarte multa incredere in sine si ii va creste stima de sine.

2. Nu pierde evenimentele din viata de scolar a copilului tau
Noteaza-ti ca prioritati in agenda sedintele cu parintii, serbarile scolare, meciu­rile si concursurile. Este important ca tu sa fii alaturi de el.

Pe mama se poate baza oricand, dar pentru el tu esti cel de la care are nevoie de confirmarea va­lorii. De prezenta si de admiratia ta depinde formarea unui caracter frumos.

3. Gatiti si mancati impreuna
Desi gatitul duce cu gandul la mami (sau poate tocmai de aceea!), atunci cand faci ceva bun de mancat impreuna cu cel mic vei castiga nu nu­mai admiratia si increderea lui, dar si o altfel de apro­piere de sufletul tau – una mai tandra, mai calda.

Improvizati, fiti creativi, descoperiti impreuna ca poti fi curajos si sur­prinzator intr-un domeniu care poate face bucurie intregii familii.

4. Jucati jocuri de strategie.
Gandirea anticipativa, luarea deciziilor, strategia, modul in care facem optiunile – iata ce poate un tata sa il invete pe copilul sau. Prin jocuri bine alese, copilul si tati pot invata impreuna cum se mai pot face lucrurile si altfel decat intuitiv. Adica rational.

5. Mesteriti!
Nu numai cu baietii, ci si cu fetitele. Fie ca reparati prin casa, tundeti iarba, fixati gardul, schimbati uleiul la masina sau o spalati, schimbati un robinet, orice meste­reala prin casa facuta impreuna cu copilul nu ii da acestuia numai lectii de „cum se face, ci si increderea ca este de folos, ca este implicat in treburi serioase, importante, pe care numai tati le poate face.

6. Invata-l curajul – ca opus al timiditatii, chiar al fricii.
Incurajeaza-l sa isi depaseasca temerile, sa infrunte noul si necunoscutul, da-i prin prezenta ta increderea ca poate mai mult. Prin fapte, nu prin vorbe. Nu descuraja copilul si nu ii spune ca este „fricos, „bebelus, ca te-a „dezamagit, chiar daca a facut-o.

7. Descoperiti impreuna ce inseamna confruntarea, nu insolenta, brutalitatea, agresivitatea.
Invata-l prin jocuri ce inseamna a-ti spune punctul de vedere fara sa jignesti, dar si fara sa accepti sa iti fie incalcate drepturile.

Imitand jocurile razboinicilor indieni, ale cavalerilor luminii etc., promovati comportamentul demn si curajos, fiti niste eroi care se folosesc de inteligenta si strategie pentru a castiga, nu de forta si de cuvinte urate. Si, mai ales, invata-ti copilul sa accepte si victoria, si infrangerea.

8. Fiti impreuna numai voi doi.
Fie ca iesiti in parc, la cumparaturi sau numai sa spalati masina, petreceti cateva ore impreuna in afara casei. Tati, sa fii foarte atent la limbajul tau si la felul in care te porti cu ceilalti, pentru ca, acum, copilul tau invata de la tine – esti sub microscop!

9. Fii o „mama buna!'
Observ-o pe mami si, din cand in cand, fa si tu ca ea. Fii tu cel care ii da sa manance, il ajuta la baie, la lectii, la impletit coditele sau la aran­ja­rea robotilor pe raft.

Copilul va fi incantat de aceasta la­tura a ta, vei deveni „mai uman, mai accesibil si, implicit, mult mai a­pro­piat de sufletul lui. Cu un parinte asa de complet, personalitatea copilului tau se va dezvolta mai armonios.

10. Povesteste despre tine
Cum erai tu cand erai de varsta copilului tau, fara a idea­liza copilul care ai fost. Cei mici vor sa auda ca si tu greseai, ca si tie iti era frica de intuneric, ca iti era dor de mama ta, dar spune si cum ai depasit aceste probleme, daca le-ai depasit.
 

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.
 

Mai multe articole