Depresia postnatala… la tatici

Noi studii arata ca unul din zece tati sufera de depresie…post-natala…The baby blues se face auzit mai ales intre lunile 3-6 de viata ale bebelusului.

In mod traditional, depresia post-natala este o afectiune de care sufera cele proaspat devenite mame. Dar inca de acum zece ani, anumite studii realizate de prestigioase institutii vorbeau despre incidenta afectiunii in randul tatilor.

In 2000, o cercetare realizata de Universitatea Oxford arata ca 3% dintre tati sunt atinsi de depresie, in timp ce procentul mamelor era de 10.3%.

Un studiu publicat in The Lancet, condus tot de un psihiatru britanic, releva ca baietii sunt in special afectati de depresia tatilor lor si ca au de doua ori mai multe probleme comportamentale in primii ani ai copilariei decat fetitele sau alti copii ai caror tati nu au prezentat simptomele depresiei.

Ramchandani si echipa sa au considerat ca o posibila cauza e legata de faptul ca baietii resimt mai acut efectele comportamentului parental al tatilor, care se implica in mod obisnuit mai mult in relatia cu un baiat. Surplusul de energie pe care-l manifesta in primele saptamani un tata poate masca o depresie.

Incercarea de a-i asigura mamei sprijin dupa nastere si de a crea un cuib confortabil pentru bebelusul adus acasa ocupa timpul si redirectioneaza atentia tatilor de la propriile lor probleme si sentimente. Risc mai crescut prezinta tatii care au mai avut stari depresive, care lucreaza intr-un mediu stresant si ale caror partenere au avut o sarcina sau nastere dificile.

Depresia post-natala in cazul tatilor este cu atat mai greu de diagnosticat cu cat, in virtutea tiparelor noastre culturale si sociale, barbatii isi impun sa se ridice la nivelul asteptarilor si sa obtina calificative maxime pentru rolul de sot si tata. Pe de alta parte, barbatii nu acorda atat de multa atentie starilor care ar necesita orice fel de ajutor extern de tip „emotional'.

Citeste continuarea in revista BABY – iulie-august.
 

Mai multe articole