Dermatita atopica – ce sa stii

Stii deja capielea bebelusului nu este perfecta – ca mici pete rosietice si bubite de tot felul ii pot aparea.

Urmareste cu grija semnele si vezi daca este vorba despre o simpla iritatie sau despre dermatita atopica.

Frecventa cazurilor de dermatita atopicas-a triplat in randul copii­lor doar in ultimele doua decenii Conform unor date, la nivel mon­dial, unul din zece copii suferade dermatita atopica, ceea ce face ca aceasta sa fie cea mai raspandita afectiune cutanata printre copii.

Din pacate, este relativ greu de diagnosticat (la timp); nu existaun singur simpom specific, iar severitatea bolii si combinatia de simptome pot varia de-a lungul timpului. Multi dintre medici considera ca boala este o consecinta a ano­ma­liilor din sistemul imun.

Practica demonstreaza ca, daca intr-o familie cu mai multi copii, unul suferade dermatita atopica, diagnosticataca atare, mai mult ca sigur si fratii sai vor avea aceeasi hipersensibilitate, chiar daca ea nu s-a manifestat inca.

Cand se poate pune diagnosticul?
Doar dupa a treia luna de viata se poate vorbi despre un diagnostic oarecum concludent. Bubitele pruriginoase apar, de obicei, mai intai pe obraji si apoi se intind pe tot corpul, ocolind de obicei zona scutecului, unde pielea este bine hidratata.

Eczema se accen­tu­eazacand copiii incep sa mearga de-a busilea si sa se tarasca pe covoare si, in urma contactului cu lana, eczema se intinde in zona genunchilor. Boala poate debuta si mai tarziu. La copiii intre 1 si 7 ani, bubitele apar la incheieturi, coate si genunchi.

Fapt
Dermatologul va recomanda, la nevoie, antibiotice si aplicarea locala de unguente sau creme grase cu dermato-corticoizi. Preparatele cortizonice se aplica pe termen scurt, doar la indicatia medicului.

Cum s-ar putea preveni
Din pacate, nu se pot face foarte multe pentru a preveni aparitia dermatitei atopice. Cateva masuri pot fi luate totusi, si ne referim aici la evitarea factorilor declan­satori sau care potenteaza boala.

Hranirea exclusiv prin alaptare, timp de sase luni, scade riscurile dezvoltarii unei atopii in randul copiilor mici.

O diversificare cat mai tarzie este de folos, spun specialistii, nu numai pentru ca laptele matern furni­zeaza anticorpi copilului, ci si pentru ca, amanandu-se momentul diversificarii, se amana ingerarea de alimente la care copilul ar putea avea reactii alergice.

Apoi, este recomandat ca cel mic safie im­bracat in haine din fibre naturale, cu o croiala mai ampla, nu lipite de corp, pentru ca pielea sa poata respira. In camera copi­lului trebuie mentinuta o temperatura intre 17 si 21 de grade C – transpiratia poate declansa erup­tiile.

In cazul in care eczema a aparut deja, se recomandaca cel mic sa evite efortul fizic intens si sa fie spalat imediat ce a transpirat, pentru a se preveni o agra­vare a eczemei.

Se recomanda folosirea unor produse de ingrijire testate dermatologic, fara parfum, detergenti sau conservanti si trebuie evitate solutiile alcoolice.

Fapt
Simptomele sunt mancarime intensa, eruptie caracteristicain locuri tipice, simptome cronice sau recurente, debut timpuriu, piele uscatasi aspra, palme foarte striate, eczemain jurul mameloanelor, test de alergie pozitiv, niveluri ridicate de imunoglo­bulinaE (Ig E) detectate in urma analizelor de sange.

Page: 1 2

Mai multe articole