Dezvoltă inteligența copilului: Jocuri pentru 1-2 ani

După prima aniversare, copilul va fi foarte preocupat să învețe și să-și perfecționeze mersul. Va începe să se scoale singur, va căpăta un bun echilibru atunci când stă în funduleț, va deveni mai abil în a-și folosi mâinile și picioarele și se va coordona ceva mai bine. Este preocupat de senzații – îi place să atingă, să miroasă, să guste și apar primele încercări de exprimare prin cuvinte. Faptul că încă nu poate face tot ce și-ar dori îi provoacă frustrări și este posibil să aveți senzația, ocazional, că bebelușul se comportă ca un mic adolescent.

În jurul vârstei de 18 luni, motricitatea copilului este mult îmbunătățită. Copilul poate ține o lingură sau un pahar în mână, poate bea singur, poate să prindă o minge cu brațele deschise, poate să își dea singur jos căciulița.

Este vârsta la care simțul de observație devine mult mai acut și poate recunoaște cunoscuții (mama, tata, bunicii, fratele) într-o fotografie de familie, dacă i se cere acest lucru. Uite câteva joculețe potrivite la această vârstă, care ajută la dezvoltarea inteligenței și abilităților celui mic.

Care este perechea

Pune-i copilului în picioare o șosetă dintr-o pereche, într-o culoare vie – roșu, portocaliu. Apoi, arată-i alte șosete – perechea celei din picior și o alta, de culoare diferită. Roagă-l să aleagă șoseta care trebuie să vină în celălalt picioruș. Profită de acest joc pentru a-l învăța mai multe despre culori.

Turul casei

Un joc simpatic, ce îmbunătățește abilitățile motorii și este pe placul micului tău explorator: faceți împreună un tur al casei. Opriți-vă, pe rând, în fiecare cameră, unde tu îi arăți anumite obiecte, închizi și deschizi ușa, lumina etc. Dacă faci acest tur în 2-3 zile consecutive, vei vedea că cel mic deja cunoaște toate opririle de pe drum. Dacă sari peste vreun pas, ți-l va aminti el. Acest joc îi îmbunătățește și capacitatea de asociere și memoria.

Cântarul

Deși este încă prea mic să priceapă noțiuni conceptuale, acest joc îi va fi de folos mai târziu. Jucați-vă de-a cântatul, mai bine spus, de-a balanța. Puteți avea o balanță reală, pe care să puneți, într-o parte și alte, diferite obiecte de mărimi și consistențe diferite – pentru ca cel mic să vadă, de exmplu, că o cheie mică din fier, cântărește la fel ca un cub mare din plastic. Dacă nu aveți o asemenea balanță, dați-i, pur și simplu, în mânuța stîngă și dreaptă obiecte de diferite dimensiuni și greutăți.

foto Shutterstock

Mai multe articole