Dezvoltarea mentală a copilului

Psihologul Jean Piaget a evidențiat mai multe stadii în dezvoltarea mentală a copilului. Uite cum se dezvoltă copilul tău, etapă cu etapă, ce îi influențează dezvoltarea și care este rolul tău, ca părinte, în dezvoltarea mentală a copilului tău.

 

Primii 2 ani, copiii au o așa-numită inteligență motrico-senzorială, care ține de simțuri și corp. Copilul explorează lumea cu instrumentele de care dispune și dezvoltă rapid o inteligență practică, dacă este lăsat să exploreze și experimenteze.

2-6 ani – copilul intră în așa-numitul stadiu preoperator, pe parcursul căruia el dezvoltă comportamente pe care le imită și exprimă ceea ce trăiește, prin jocuri simbolice. Copilul nu pricepe logica adultului, acordă o mare importantă animalelor și obiectelor, dă dovadă de imaginație, dar nu poate face încă distincția între lumea reală și cea fictivă. Aceasta este perioada în care pot apărea vise urâte, coșmaruri, frica de monștri etc – vezi și ce poți face când visează urât.

 

Între 7-11 ani, copilul parcuge stadiul operațiunilor concrete – cum l-a denumit Piaget. Gândirea copilului se descentralizează, el devine mai sensibil la relațiile sociale și poate începe să judece mai obiectiv situații, dar încă funcționează în baza unor fapte concrete, nu poate opera cu concepte.

Cum poți ajuta dezvoltarea mentală a copilului

Pentru a se dezvolta intelectual, copilul trebuie să intre încă de când e foarte mic, în contact cu mediul înconjurător – cu obiecte, locuri, persoane, pe care să le cunoască prin experiențe directe. Manipulând obiecte, de exemplu, copilul începe să înțeleagă legătura dintre acțiunele sale și efectele lor, să își creeze un sistem la care să se raporteze – pentru fiecare lucru noi el face comparații cu ce cunoaște deja și dacă imaginea obiectului nou nu se suprapune peste ceva existent, creează mental o altă categorie.

Dezvoltarea intelectuală a copilului trebuie încurajată încă din primele luni de viață – cercetătorii spun că un părinte contribuie cu aproximativ 25% la dezvoltarea (din păcate, și la limitarea) inteligenței copilului. Uite ce poți face, ca să ai un copil foarte deștept.

 

foto Shutterstock

 

 

Mai multe articole