Chiar daca dintii de lapte vor fi inlocuiti, cu timpul, de cei permanenti, ei contribuie in mod semnificativ la sanatatea dentara de mai tarziu!
Exista cazuri (ce-i drept, rare) in care copiii se nasc cu unul sau mai multi dinti. Exista si situatii in care micutilor nu le apare niciun dinte pana la varsta de un an, si chiar pana mai tarziu. Acestea sunt, insa, exceptii.
|n cele mai multe dintre cazuri, primul dintisor apare in jurul varstei de 6 luni, iar pana la 2 ani si jumatate ar trebui sa erupa toti cei 20 de dinti de lapte.
Acestia ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului: cu ei, bebelusul invata sa mestece, sa muste, sa vorbeasca clar si corect, si tot ei pastreaza spatiul pentru dintii permanenti.
Primii dinti care apar sunt, de obicei, cei doi incisivi centrali inferiori (intre 6 si 10 luni), urmati in ordine, pana la varsta de 2 ani si jumatate, chiar 3, de cei patru dinti superiori (incisivii centrali si laterali), canini si molari.
|n timpul perioadelor de eruptie a dintisorilor, bebe este mai agitat, plangacios, adoarme greu, isi pierde pofta de mancare si incepe sa mestece aproape orice obiect solid care-i cade in manute.
Tot acum, gingiile sunt sensibile si inflamate, asa ca, pentru a-i calma durerile si pentru a-l ajuta sa treaca mai usor peste aceste momente dificile, ii poti oferi sa mestece un inel gingival, special conceput pentru asta, sau ii poti masa gingiile cu degetul infasurat intr-o bucata de tifon steril.
Citeste continuarea in revista BABY – iunie.