Displazia de sold

In randul celor mici, nu putini sunt copiii care sufera de displazie de sold, o afectiune a copilariei, cau­zata de o dezvoltare anormala a articulatiei soldului.

Se pare ca boala este rar intalnita la per­soa­ne­le de culoare, iar explicatia este destul de simpla: in aceste regiuni, mamele obisnuiesc sa-si poarte copiii in spate, cu picioarele de­par­tate, pozitie care permite o mai buna fixare a oa­selor.

Cum apare?
Dinpacate, nici la ora actuala nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei displaziei de sold, insa boala este pusa, cel mai adesea, fie pe seama unor complicatii aparute in timpul nasterii, fie pe seama istoricului medical al familiei.

Daca in cadrul unei familii au existat persoane care au suferit de aceasta boala, atunci este posibil ca ea sa fie transmisa mai departe. In termeni medicali, afectiunea apare sub denumirea de displazie congenitala a articulatiei coxo-femurale.

Capul femurului (osul coapsei) nu este fixat asa cum trebuie in cavitatea osului iliac (acetabul) care, in acest caz, arata ca o farfurie si nu ca o cupa adanca, asa cum ar trebui sa fie de fapt.

Acesta este si motivul pentru care capul femurului are tendinta sa alunece, fie partial, fie total, in afara acetabulului, producandu-se dislocatia. Studiile si statisticile de specialitate arata ca boala se manifesta mai des in randul fetitelor decat al baietilor.

Displazia de sold le afecteaza in proportie mai mare pe fetite, acest lucru fiind legat de activitatea hormonala specific feminina.

In orice caz, in cadrul primei exa­minari a unui nou-nascut ar trebui sa se urmareasca si posibilele semne ale bolii, pentru ca aceasta sa fie tratata din timp.

Medicii verifica incheieturile celui mic, din zona soldului, cautand sa vada daca oasele sunt pozitionate co­rect. In cazul in care exista suspiciuni, controlul de specialitate al medicului ortoped trebuie ur­mat de o ecografie a soldului.

Tratamentul
Tratamentul la domiciliu presupune o legatura stransa intre copil si mama. Perioada de tratament va fi una dificila, pentru ca cel mic va trebui sa suporte niste dispozitive incomode.

Daca unii scapa cu doua perechi de pampers puse unele peste altele, altii trebuie sa poarte hamuri, legaturi sau mulaje. Hamurile Pavlik trebuie purtate timp de trei-patru saptamani de tratament, fara a fi scoase de catre parinti. Acestea vor mentine articu­latiile intr-o pozitie corecta. Parintii trebuie sa aiba grija ca pielea din jurul hamurilor sa nu se irite.

Mulajul Spica
O varianta folosita mai rar este cea a tractiunii cu greutati legate de leagan si prinse de piciorusele copilului, astfel incat copilul sa fie asezat in pozitia corespun­zatoare. Dupa doua-patru sapta­mani, se va apela la mulajul spica, un corset modelat dupa corpul bebelusului, utilizat si dupa interventia chirurgicala.

In interiorul corsajului se va introduce o marime mai mica de scutec, caruia ii vor fi indepartate benzile adevize ce ar putea sa-l irite pe micut. Scutecele se vor schimba frecvent. Copilul trebuie imbracat bine, altfel riscam ca el sa scape in corsaj jucarii sau chiar mancare.

Vechile obiceiuri dauneaza sanatatii
Sunt convinsa ca ai auzit si tu, de atatea ori, sfaturi ale unor persoane care iti spuneau sa-ti infa­sezi copilul cat mai strans si cu picioa­rele cat mai intinse. Spuneau ele ca in acest fel cel mic nu va avea probleme cu picioarele „strambe.

Din pacate, cei care au urmat astfel de sfaturi au avut de pierdut. Un astfel de obicei, mostenit din vremuri trecute, nu face decat sa favorizeze o luxatie de sold.

Cum iti dai seama
Pentru a fi sigur de diagnosticul sau, medicul va apela la asa-numitele investigatii imagistice.

  1. Ecografia soldului
    Ofera cele mai clare imagini ale soldului unui copil mai mic de cinci luni si informatii ce nu pot fi observate altfel.
     
  2. Radiografia de sold
    Este utila in cazul copiilor mai mari de doua luni. Inainte de aceasta varsta, articulatia este prea moale pentru a se putea vedea la o radiografie.
     
  3. Medicul ortoped
    Va confirma diagnosticul si va recomanda tratamentul. Importanta, in acest caz, este o buna comunicare a pediatrului cu medicii specialisti.
     
  4. Computerul tomograf
    Acesta va fi utilizat ca metoda prin care poate fi monitorizat tratamentul afectiunii.

Text: Catalina Ioancea; Foto: Dreamstime.
 

Mai multe articole