Dopul gelatinos: Cum arata, ce este, cand si de ce il pierzi

Cand vine vorba de sarcina, toata lumea vorbeste despre burtici dragute si momentul in care simti copilul ca misca. Putini sunt insa cei care discuta probleme mai serioase si poate chiar tabu, cum este dopul gelatinos. Ce este el, de ce apare si ce inseamna daca este eliminat, afli mai jos.

Dopul gelatinos, dupa cum ii spune si numele, este exact asta: o bariera de consistenta mucusului, ce apare doar in timpul sarcini si se dezvolta pentru a bloca intrarea/iesirea in si din colul uterin.
Rolul dopului gelatinos este sa impiedice intrarea corpurilor straine, precum bacterii si alte microorganisme, lichid seminal sau sperma.

Dopul gelatinos e bogat in componente antimicrobiene, distrugand peretii celulari ai bacteriilor ce ti-ar putea ameninta sanatatea.

Aceasta membrana se formeaza devreme, inca de la implantarea embrionului, ca urmare a cresterii nivelului de estrogenn si progesteron.
Dopul gelatinos va ramane o bariera de protectie a uterului pana la nasterea bebelusului, insa corpul continua permanent sa creeze mucus, pentru a-l mentine proaspat.

Cum arata dopul gelatinos

Dopul gelatinos nu e tocmai cea mai frumoasa priveliste, probabil din acest motiv nu e nici un subiect frecvent abordat cand vine vorba de sarcina.
El este similar ca si consistenta cu mucusul din gat sau cu albusurile groase de ou: are aspect de gelatina, poate fi transparent, alb, verde, galben, usor roz sau chiar maroniu.
Cand este inca o bariera antibacteriana, dopul gelatinos are o consistenta solida, insa la scurt timp dupa eliminare, devine lichid.

De ce se elimina dopul gelatinos

Odata ce copilul coboara si se pozitioneaza inainte de nastere, colul uterin incepe si se deschide.
Cand cervixul se subtiaza si se pregateste pentru nastere, dopul gelatinos nu mai este bine sustinut pe pozitie si adesea aluneca.
Modificarile aparute la nivelul colului pot cauza mici sangerari, motiv pentru care uneori dopul gelatinos poate fi de culoare roz.

Acesta poate iesi pe parcurs, in mai multe bucati, sau poate iesi tot odata. Daca nu esti la prima nastere, colul tau este mai elastic si e mai probabil ca dopul gelatinos sa fie eliminat tot odata, fara sange.

Dopul gelatinos e adesea pierdut cand femeia insarcinata merge la baie sau in timpul unui dus, lucru care poate face pierderea membranei mai greu sesizabila.
Alteori, secretiile vaginale sunt atat de abundente incat femeia insarcinata nu observa eliminarea dopului gelatinos.

Cand se pierde dopul gelatinos, in mod obisnuit

In mod firesc, organismul va elimina dopul gelatinos intre saptamanile 37 si 42 de sarcina.
Uneori, se poate intampla ca acesta sa iasa exact inainte de travaliu sau foarte devreme. In acest caz, organismul va crea alt mucus pentru a proteja bebelusul.

Ce inseamna daca ai eliminat dopul gelatinos

Principalul rol al acestei substante este de linie de aparare a uterului, in fata mediului inconjurator.
Cand dopul gelatinos este eliminat, cel mai probabil inseamna ca organismul se pregateste de travaliu.

In cat timp vei naste, daca ai pierdut dopul gelatinos

Pierderea dopului gelatinos nu este, in sine, semn de travaliu. Nu te grabi catre maternitate inca, deoarece acest semn nu inseamna neaparat ca urmeaza sa nasti in viitorul imediat apropiat.
Dupa eliminarea dopului gelatinos, nasterea poate sa aiba loc la cateva ore, cateva ziele sau cateva saptamani distanta.

Daca esti la primul bebe, e foarte probabil sa ai de asteptat cateva zile sau chiar saptamani pana la travaliu.
Daca insa nu e prima data cand treci prin asta, pierderea dopului gelatinos e un semn ca in cateva ore vei naste.

Ce se intampla daca pierzi dopul gelatinos mai devreme

E adevarat ca uneori poate fi semn timpuriu de travaliu, insa daca e pierdut inainte de 37 de saptamani de sarcina, dopul gelatinos se poate regenera.
In principiu, atat timp cat nu vine insotit de sangerari si/sau de contractii, nu exista motive mari de ingrijorare.
Daca ai fost recent la control si esti in al treilea trimestru, e probabil ca aceasta sa fie cauza pierderii dopului gelatinos.

Daca insa ai pierdut dopul gelatinos inainte de a ajunge la 37 de saptamani de sarcina, informeaza-ti medicul pentru ca acesta sa te poata monitoriza. Pierderea lui poate fi un semn de travaliu prematur.

Pierderea dopului gelatinos: Exista un risc de infectie?

Daca se intampla sa pierzi dopul gelatinos devreme in sarcina, hormonii care au determinat formarea lui prima data sunt inca activi si il vor reface.
Chiar daca dopul gelatinos nu s-ar regenera, intre lumea inconjuratoare si bebelusul tau exista inca o alta bariera: sacul amniotic.
Pentru a evita orice complicatie insa, in cazul pierderii dopului gelatinos se recomanda a se evita:

  • raporturile sexuale
  • inotul in piscine, stranduri, lacuri

Sursa: mamanatural.com

Imagine: Shutterstock

Mai multe articole