Drepturile gravidei si ale proaspetei mamici

Vestea buna este ca noua legislatie in domeniul relatiilor de munca protejeaza, poate mai mult ca niciodata, femeia angajata.

Fiecare dintre noi trebuie sa ne cunoastem drepturile, fara a neglija obligatiile care ne apartin deopotriva!

Informeaza-te!
O persoana informata este o persoana protejata. Atata timp cat iti semnezi contractul individual de munca in cunostinta de cauza, stiind exact ce poti obtine prin negocierea cu angajatorul tau, nu poti avea probleme de-a lungul perioadei in care esti angajata.

Nu numai Codul Muncii este cel care reglementeaza relatiile de munca, el este doar cadrul caruia se subordoneaza legislatia in domeniu.

Avem legi care protejeaza femeia gravida, femeia care a nascut (aflata in perioada de lauzie), femeia care alapteaza, si, de asemenea, femeia care isi creste copilul in varsta de pana la doi ani, sau respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap.

Daca vrei sa beneficiezi de prevederile legale care te protejeaza, trebuie sa aduci la cunostinta angajatorului situatia ta de sanatate, respectiv sarcina, lauzia.

La cererea pe care o vei inainta angajatorului trebuie sa anexezi un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist (in cazul gravidei).

Nu vei putea cere angajatorului sa-ti ofere conditiile legale pe care le meriti, daca nu ii aduci la cunostinta situatia in care te afli si care te indreptateste la protectia legala si nici nu vei putea sa-l tragi la raspundere in cazul in care iti nesocoteste drepturile.

Sarcina
In perioada care precede nasterea, ai dreptul la dispensa pentru consultatii prenatale, ce reprezinta un numar de ore libere platite de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale.

Pentru aceasta, ai nevoie de recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist.
Pe langa aceasta, angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna.

Dispensa se ofera in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.

Nasterea
Trebuie sa stii ca dupa nastere ai obligatia sa efectuezi concediul postnatal a carui durata este de 42 de zile, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie, cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza toate salariatele, conform legii.

Concediul de risc maternal
Daca esti insarcinata sau alaptezi si desfasori la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea ta ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, cere-i angajatorului sa-ti modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa te repartizeze la alt loc de munca, fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea ta, cu mentinerea veniturilor salariale.

Daca angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca cererea ta, atunci ai dreptul la concediu de risc maternal.

Acesta se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Page: 1 2

Mai multe articole