Educația financiară în primii 7 ani de acasă?

Va trebui să îi vorbești, la un moment dat, copilului tău despre bani. Educația financiară intră în datoria ta de părinte, cu atât mai mult că școala nu pune accent pe această educație pentru viitor.

Educația financiară nu se referă numai la educația matematică: 5 lei pot fi formați din 5 bancnote de 1 leu sau din 10 monede de 50 de bani ori alte variante sau la educația valutară: există în lume mai multe valute: euro, lira, etc. Educația financiară se referă la comportamentul, obișnuința cu privire la modul în care acționăm cu banii.

Educația financiară înseamnă: muncă, valoarea banului, cum funcționează banii în societate și ce putem face cu banii, cum ne realizăm obiectivele de ordin financiar: cum ne achiziționăm casa în care stăm, cum ne cumpărăm vacanțele în care ne petrecem timpul liber și multe altele de care avem nevoie în viață sau pe care ni le dorim.

La ce se referă educația financiară?

Educația financiară implică demarcația dintre nevoie și dorință, dintre timp scurt și timp lung, dintre acum și mai târziu, dintre mic și mare. La ce mă refer cu acestea?

Ei, bine, educația financiară nu vizează matematica, ci principiile psihologice și economice. Nevoia reprezintă ceea ce este neapărat nevoie. La copii, nevoile sunt realizate de către părinți. Când sunt mici, ei sunt ajutați de părinți să își satisfacă nevoile, însă atunci când sunt mai mari, copiii văd diferența dintre o nevoie și dorință, iar părinții vin cu educația: nevoia de a te alimenta ți-o poți satisface prin a mânca mâncare gătită, dulciurile reprezentând dorințele pe care ni le satisfacem după ce am mâncat, după ce am realizat nevoia.

Din perspectiva financiară, când sunt mai mari, oamenii consideră că a avea o mașină scumpă care consumă mult este nevoie, când ea este, de fapt, dorință.

La nivelul vârstei de preșcolaritate se pot face demarcații între dorințe: o mașină mică în detrimentul uneia mai mari. Mic și mare înseamnă că: cea mica este mai ieftină și ne-o permitem acum, în timp ce cea mare este mai scumpă și nu ne-o permitem acum, ci mai târziu. Putem să economisim o perioadă pentru a o cumpăra pe cea mare. Dacă cumpărăm acum una mica și te joci mai mult timp cu ea și nu cumparam de fiecare dată câte una mică, după o vreme (și dăm exemplul concret, aici, ca copilul să perceapă), după 10 mașinuțe mici pe care le-am fi cumpărat, putem să cumpărăm mașina cea mare sau camionul pe care ți-l dorești.

Este importantă educația financiară în cei 7 ani de acasă?

Ca parinte îți dorești tot ceea ce este mai bun pentru copilul tău. Copilul tău vrei să aibă o viață fericită, prosperă, să aibă ceea ce își dorește, să realizeze ceea ce își dorește?

Atunci educația financiară începută în cei 7 ani de acasă pune bazele succesului lor profesional și personal, a prosperității lor financiare, învățând de când sunt mici ce sunt banii, cum îi câștigi și ce înseamnă munca, astfel încât, la vârsta lor munca poate fi ceva la îndemână: ajutor în casă, însă nu ceva ce oricum trebuia sa facă și intra în atribuțiile cotidiene. Copilul care de mic învață principiile financiare, în perioada adultă va putea să își gestioneze bani: nevoile și dorințele, dintre acum și mai târziu, ce presupune a avea o casa mică sau o casă mare.

Școala ne învață copiii pentru a cunoaște lumea. Familia învață copilul cum să se descurce în viață, cum să îi fie bine. Informația de acasa îmbinată cu afectivitatea familiei sale, contribuie la o dezvoltare armonioasă.

Carte de educație financiară pentru copiii din România

Există, acum, o carte de educație financiară pentru copii, pentru ca ei să aibă parte de educație financiară începând cu vârsta de 3 ani, în sânul familiei. Povestea oferă, pe înțelesul copiilor și în manieră creativă, principii financiare de bază. Lectura conferă posibnilitatea părinților să se implice în educația financiară a copiilor lor, de la vârste fragede.

În baza ei se pot purta discuții precum: valoarea banilor raportată la munca depusă, diferența dintre nevoie și dorință, dintre perspectiva de termen scurt și lung. Copiii singuri, prin intermediul poveștii, de dimensiunile unui basm, vor deprinde obișnuițe precum economisirea, gestionarea banilor și consecințele alegerilor lor, iar la nivel subconștient vor alege, pentru mai târziu, cum vor să își realizeze obiectivele din sfera financiară.

Roxana Bucur, autoarea cartii de educatie financiara pentru copii „Mărunțilă și Bancnoțilă „

Mai multe articole