Exclusiv! Cori Grămescu, despre problemele de greutate ale copiilor

Obezitatea infantilă este o problemă care afectează din ce în ce mai mulți copii în România. Copiii durdulii devin adolescenți supraponderali și, mai apoi, adulți obezi cu boli cronice. Contrar credințelor multor părinți care consideră că probelma poate trece’ de la sine, surplusul de kilograme acumult în copilărie nu este o afecțiune banală, ci o problemă gravă care trebuie tratată cu seriozitate din timp.

Dar cum se poate rezolva această problemă, fiind vorba despre nevoile alimentare diferite ale unui copil care se află în procesul de creștere? Pot ține cei mici cure de slăbire sau ar trebui să le impună părinții restricții alimentare?

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, a vorbit, în exclusivitate pentru Baby, despre acest subiect.

  • Se moștenește obezitatea infantilă sau, de fapt, copiii moștenesc obiceiurile alimentare nesănătoase ale părinților și de acolo apar problemele cu greutatea în copilărie?

Se moștenește și o deficiență metabolică, și comportamentele sistemice defectuoase. Trebuie să înțelegem că, în afara unor afecțiuni genetice și a unor tratamente medicale specifice, nu ne îngrășăm din senin, ci întotdeauna este o dublă determinare – a stilului de viață dezechilibrat și a unui metabolism dezechilibrat. Însă stilul de viață este covârșitor mai important decât determinarea metabolică. 

Citește și: Obezitatea la bebeluși și copii mici

  • Unii părinți cu probleme de greutate au un comportament mult prea restrictiv când vine vorba despre alimentația copiilor. Sunt cazuri în care unor copii li se interzice complet să consume pâine sau anumite alimente din comerț. Ce sfat le-ai da părinților care impun restricții alimentare dure copiilor de teama ca micuții să nu se îngrașe?

Trebuie să înțelegem că cei mici fac ce văd în casă, nu ce li se spune să facă. Dacă părinții sunt supraponderali și consumă alimente nesănătoase (adeseori pe ascuns), copiii lor vor face exact aceleași lucruri. A fi părinte vine la pachet cu mult travaliu de introspecție și repoziționare personală, așa că singurul sfat pe care îl pot da este să își analizeze cu atenție propriul comportament, pe care au șanse mari să îl vadă mai bine reflectat în cei mici. 

  • Pot ține copiii mici și adolescenții cure de slăbire?

Nutriția pediatrică este o disciplină în sine, trebuie să ținem cont că cei mici nu sunt niște adulți mai mici, așa că nevoile lor alimentare trebuie aliniate cu ciclul de creștere și dezvoltare în care se află. Pot urma regimuri alimentare atent dozate, încât să nu le deturneze procesul de creștere și de dezvoltare hormonală, însă numai sub îndrumarea unui specialist în nutriție pediatrică.

surse foto – 123rf.com/PR

Mai multe articole