Ghidul „supravietuirii” perioadei de adolescenta

Ai trecut prin faza colicilor, a primei raceli, a primei zi de scoala, s-ar zice ca nimic nu te mai sperie. Acum ca esti parinte de adolescent, de ce esti asa speriat?

Tinand cont de faptul ca adolescenta este perioada dezvoltarii pe toate planurile: fizic, mental, moral, este insa de inteles ca ai emotii legate de ce fel de adult va deveni adolescentul tau.

In ciuda parerii negative a unor adulti despre adolescentii din zilele noastre’, acestia sunt adesea responsabili, energici, idealisti.

Desi adolescenta poate fi o perioada de conflict intre parinti si copil, este si o perioada in care parintii pot influenta personalitatea de viitor adult a copilului.

Cand incepe de fapt adolescenta?
Fiecare copil e diferit, unii se dezvolta mai repede, altii mai incet. Dar este important sa se faca diferenta intre pubertate si adolescenta.

Majoritatea se gandesc la pubertate ca fiind perioada dezvoltarii sexuale, ceea ce este partial adevarat. Aceasta este una dintre laturile pubertatii. Pe langa dezvoltarea sexuala, are loc si o dezvoltare psihica. Acest lucru se intampla in general intre 10-14 ani.

Copii isi schimba comportamentul fata de parinti, devin mai independenti, prefera sa petreaca timpul in compania prietenilor mai degraba decat a familiei. Este o perioada cand poate fi foarte influentabil, deci trebuie sa fiti atenti la anturajul copilului.

Adolescenta este perioada caracteristica varstei 14-20 de ani, cand copilul devine si mai independent, ia singur deciziile importante care il privesc (sau, cel putin asa si-ar dori), isi impune punctul de vedere. Adolescentul este inca impulsiv, are momente de nesiguranta si agitatie.

Este perioada incercarilor si a testelor, a identitatilor diferite si a schimbarii de look (sa nu va mire daca intr-o zi ajunge acasa cu parul vopsit albastru). Este perioada comportamentului rebel si a razvratirilor.

Desigur, aceste caracteristici nu pot fi generalizate, fiecare adolescent se manifesta in felul lui. Unii se exteriorizeaza, sunt exuberanti si plini de energie, altii pot deveni tacuti, inchisi in ei, timizi.
Pe masura ce se maturizeaza, incep insa sa devina mai rationali si sa-si formeze codul moral.

Ca parinte, vei fi confuz legat de cat multa libertate ii oferi adolescentului tau si iti pui intrebari de genul: imi ascult copilul cand are nevoie de mine?’, sunt prea sever?’, ma pot obisnui cu ideea ca copilul meu devine adult?’

Cateva sfaturi pentru parinti, pentru a face fata’ adolescentei:
Informeaza-te
Citeste carti despre adolecenta, despre ce presupune, cum trebuie sa te comporti cu un adolescent.
Asteapta-te la schimbari bruste din partea lui, poate trece de la ras la plans in cateva secunde. Cu cat esti mai informat, cu atat vei putea face fata mai bine rebeliunii adolescentului tau.

Vorbeste cu copilul din timp
Este bine sa vorbesti cu copilul tau inca dinainte de pubertate, respectvi adolescenta, despre schimbarile care se vor produce in organismul sau, cum ar fi menstruatia, pilozitatea faciala si pubiana, diferentele dintre sexe si chiar despre sex. Nu incarca copilul cu informatii, insa spune-i ceea ce vrea sa stie.

Faptul ca ii spui anumite lucruri care atunci cand tu erai adolescent erau considerate subiecte tabu, nu inseamna ca adolescentul tau isi va incepe viata sexuala mai devreme decat trebuie, ci pur si simplu ca va fi mai informat decat erai tu la varsta lui.

Page: 1 2

Mai multe articole