Gimnastica pentru copii

Frumusetea corpului uman se bazeaza pe armonie in dezvoltarea diferitelor sale segmente, a diferitelor sale tesuturi, dar si in privinta executarii miscarilor sale.

La varsta cresterii si dezvoltarii tesuturilor si a perfectionarii functionalitatii lor se pot instala o serie de deficiente sau abateri de la tinuta corecta.

Astfel, la copii, adolescenti si tineri se pot constata atitudini vicioase, caracterizate prin accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoza, lordoza) sau prin aparitia unor curburi anormale (scolioze).

In special la varsta scolara si la pubertate, abaterile pot fi corectate prin programe de exercitii de gimnastica medicala sau kinetoterapie, ceea ce inseamna terapie prin miscare. Ignorarea si persistenta acestor deficiente staturo-posturale ale coloanei vertebrale conduc in timp la instalarea disfunctionalitatilor de respiratie sau de digestie.

La varsta adulta, in special la adultul tanar, se vor intalni cu o frecventa mult mai crescuta suferinte precum discopatia cervicala, dorsala sau lombara, nevralgii, crize de contractura musculara si limitarea mobilitatii.

In vederea stoparii instalarii acestor neajunsuri se impune un efort suplimentar in vederea identificarii copiilor, adolescentilor si tinerilor cu deficiente staturo-posturale localizate la nivelul coloanei vertebrale.

Pasul urmator il reprezinta stabilirea unor programe de exercitii fizice sau kinetoterapie, spre a stopa evolutia deviatiilor functionale, numite atitudini vicioase, spre modificarile structurale, care vor necesita purtarea corsetului sau a altor dispozitive ortopedice de redresare si suport muscular sau interventie ortopedico-chirurgicala.

Gimnastica de corectie

Programele Exercitiile Bilantul Rezultatele
Programele de gimnastica de corectie propuse de specialistii fizio/kinetoterapeuti trebuie insusite si exersate de catre copii, adolescenti si tineri, dar trebuie supravegheate de cadrele de specialitate si de parinti sau de catre adultii din anturaj. Exercitiile de gimnastica medicala corectiva pot fi insusite intr-un centru de recuperare specializat, se vor executa zilnic si corect, atat la sala de gimnastica, cat si la domiciliu, iar medicul specialist va realiza controlul periodic al pacientului. Controlul periodic, efectuat din sase in sase luni, este menit sa faca bilantul functional, care obiectiveaza raspunsul deviatiei vertebrale la tratamentul aplicat si permite ajustarea sa corespunzatoare. Dupa cum se poate constata, efortul de recuperare sau de redresare a viciilor de postura ale coloanei vertebrale este colectiv, el apartine copilului, tanarului sau adolescentului in cauza, cadrelor specializate, dar si familiei, profesorilor etc.

Corectarea deviatiilor vertebrale
In toate deviatiile vertebrale, programele de exercitii fizice corective sunt prezente in planul terapeutic, singure sau in asociere cu tratamentul ortopedico-chirurgical. Gimnastica medicala, kinetoterapia, recuperarea medicala si exercitiile terapeutice se bazeaza pe aplicarea unor miscari coordonate si cu un scop precis.

Programul de recuperare cuprinde exercitii fizice pasive, in care deplasarea segmentelor se face prin interventia unei forte exterioare corpului si exercitii fizice active, executate prin interventia voluntara a pacientului.

Exercitiilor fizice li se adauga obligatoriu sporturi sau jocuri sportive. Cel mai potrivit este inotul, indeosebi brasul sau inotul pe spate. Se mai pot recomanda: baschetul si voleiul, ce promoveaza miscarile efectuate cu extensia coloanei vertebrale; nu vor avea aspect competitional, ci doar de divertisment.

Respiratia
Respiratia este importanta bunei dezvoltari in perioada de crestere; se recomanda si un program de gimnastica respiratorie. Pentru ca miscarile respiratorii (ventilatia pulmonara) sa se desfasoare in conditii optime, este necesara o pozitie corecta a coloanei vertebrale, a cutiei toracice (coastelor), abdomenului si o activitate normala a muschilor respiratori.

Toate programele prescrise, indiferent de scopul urmarit, trebuie sa fie executate din pozitii de start, care confera stabilitate la miscare. In afara de pozitiile deficitare, adoptate la masa de studiu, in fata calculatorului sau la scoala, in banca, o atentie deosebita se va acorda si adoptarii unor pozitii corecte in timpul somnului.

Text: Dr. Georgiana-Ozana Tache, Medic primar Recuperare Medicala, Medical Care – Centrul de Recuperare Medicala
Foto: Dreamstime. 

Mai multe articole