Gripa la cei mici

Cum tratezi raceala sau gripa copilului? Ii dai sau nu antibiotice? Ce faci daca tuseste si ii curge nasul, la ce semne este cazul sa intri in panica? Sigur, cel mai bine ar fi sa-l duci la medic. Citeste mai multe in paginile urmatoare.

Pentru tratamentele virozelor respiratorii, medicii recomanda tratamente mai putin agresive, cum sunt tratamentele naturiste (ceaiuri, miere, lamaie). In Romania insa, multi medici pediatri folosesc in exces antibioticele.

De ce s-a ajuns la aceasta situatie? In primul rand, se pare ca de vina sunt si modalitatile de diagnostic diferite pe care le au la indemana medicii romani fata de cei occidentali.

La noi, atunci cand parintii merg la cabinetul pediatrului cu micutii care au febra, nu au pofta de mancare, au o stare generala proasta, medicul prefera sa se „acopere si sa ii dea copilului un antibiotic pentru eventualitatea in care va face o infectie bacteriana.

De cele mai multe ori insa, racelile si gripa sunt cauzate de infectii de origine virala, care nu raspund la tratamentul cu antibiotice. Insa cum copiii mici, sub doi-trei ani nu stiu sa sufle nasul sau sa expectoreze dupa ce tusesc, suprainfectia bacteriana este foarte des intalnita, motiv pentru care pediatrii aleg sa inceapa tratamentul cu antibiotice aproape din prima faza a virozei. Folosit pentru o perioada lunga de timp, ani de zile, antibioticul in cauza nu va mai avea avea efect.

Diferentele dintre viroza si gripa
Dar cum iti dai seama daca copilul tau are o viroza sau gripa? Pediatrii spun ca, mai ales in cazul copiilor foarte mici, diferentele sunt foarte greu de pus in evidenta. Este bine de stiut ca si racelile si gripa se transmit pe cale aeriana.

Virozele respiratorii nu sunt atat de contagioase precum gripa, iar complicatiilor lor sunt mai putin severe.

Virusurile gripale pot genera epidemii (se imbolnavesc foarte multi oameni intr-o zona sau tara) si chiar pandemii (boala se extinde pe mai multe zone de pe glob).

Modul in care evolueaza gripa sau viroza depinde insa si de statusul copilului.

Adica, un copil sanatos, bine alimentat, care nu prezinta complicatii (malformatii de cord, boli asociate, probleme renale, digestive) va rezista mai usor ajutat doar de un tratament usor, simptomatic, cum ii mai spun medicii (vitamina C, sirop de tuse, ceva pentru febra – paracetamol, ibupofren, algocalmin).
Pentru a diferentia mai usor gripa de raceala, retine si recomandarile urmatoare ale medicilor.

Semnele gripei

  • Debuteaza brusc, cu stare generala alterata si cu febra mare (peste 39°C), dureri de cap, uneori apar si frisoane, dureri de muschi, tuse seaca, nasul curge, copilul nu este vioi.
  • Gripa dureaza mai mult decat virozele (intre doua saptamani si doua luni).
  • Medicul poate constata ca micutul a facut si rosu in gat si tuseste. Tusea persista chiar si patru saptamani.

Semnele virozelor

  • Debut mai insidios, gradual; febra se situeaza sub 39°C (in jur de 37,5°-38°C).
  • Copilul stranuta, tuseste si face rosu in gat. Tusea are o durata mai scurta decat la gripa, de la cateva zile la o saptamana.
  • Evolutia virozelor simple este mai scurta (daca lucrurile evolueaza normal, intr-o saptamana ar trebui sa treaca).

Page: 1 2 3

Mai multe articole