Hrana organica

In ciuda interesului crescand pentru alimente sanatoase, doar 2% din populatia globului isi permite alimente organice.

Care este con­cep­tia ta des­pre „hrana orga­ni­ca? Nu-i asa ca iti imaginezi ca este cea in care se gasesc DOAR ingre­dien­te or­ga­nice, de natura ani­ma­la sau ve­getala?

In momentul in care cer­ce­tatorii si naturistii chiar au devenit interesati de o alimentatie „complet naturala, ei au re­marcat ca este impo­sibil s-o si obtii in realitate.

Cele mai multe alimente ecologi­ce din ziua de azi, oricat de atent fabricate sau prelucrate, nu au cum sa evite 100% ingredientele artificiale.

Iata de ce definitia initiala a trebuit schimbata, la fel ca si normele pentru producatorii de alimente organice. Altfel, foarte putini, iar aceia numai pe anumite bunuri, ar fi putut satisface exigentele consumatorilor.

Astazi, in multe tari atente la sa­natatea alimenta­tiei, produ­catorii de alimente ecologice sunt obligati sa respecte anumite standarde in procesele de fabricare, dar nu fortati sa faca imposibilul.

Astfel, 95% este procentul minim de ingrediente organice pe care trebuie sa-l contina un aliment de tip ecologic pentru a fi acceptat ca atare – asta in marea majori­ta­te a tarilor eu­ropene, in Ameri­ca si Canada.

Exista insa si tari care cer mai putin de 95% de la pro­duca­torii de alimente bio (scazand pana la 75% in altele), asa cum exista si tari total dezinte­re­sate de acest aspect. Dome­niul starneste insa din ce in ce mai multe controverse, iar alimentatia naturala a devenit un deziderat pentru o multime de oameni.

Vegetalele obtinute in zone mult prea poluate sau animalele de sa­cri­ficiu crescute in conditi nea­decvate sunt deja condamnate, pe sca­ra larga, de catre consumatorii care au inceput sa tina la sanatatea lor mai mult ca altadata.

Din ce in ce mai multi stiu (si le pasa) ca excesul de substante artificiale, de afumaturi, lipsa elementelor nutritive din alimente sunt principalii factori de risc pentru unele afec­tiuni grave, precum cancerul, diabetul, colesterolul marit.

Hrana ecologica a devenit, asadar, un deziderat pentru multi oameni, iar industria s-a conformat. Din ce in ce mai multi producatori sunt in­te­resati sa o­fere, in pofida costu­rilor de productie mai ridicate, alimente organice. Insa, din paca­te, totul e lasat in seama fabri­can­tilor.

Oa­menii obisnu­iti sunt de acord sa pla­teasca aproape dublu pe un pachet de faina ecologica sau pe ouale ecologice, insa nu con­sti­en­­tizeaza ca, inainte de procesul de productie, ar trebui sa fie atenti la propria lor atitudine fata de me­diu.

Sa contribuie in continuare la poluare si sa plateas­ca mai mult pe alimente, asta nu va face decat sa bage bani in bu­zu­narele celor interesati de o afa­cere buna. Dar, pe termen lung, sanatatea lor si a planetei va avea de suferit la fel de mult de pe urma acestei atitudini.

Page: 1 2

Mai multe articole