Iarna se numara bronsitele

Respiratia suieratoare este un semn ca puiul tau ar putea suferi de bronsita, o infectie a cailor respiratorii care este mai frecventa odata cu reinceperea scolilor si a gradinitelor, dar si cu inceperea sezonului rece.

Bronsitele debuteaza prin afectarea cailor aeriene superioare: copilul stranuta, tuseste, respira greu.

In plus, face febra moderata (38°C – 38,5°C) si are o stare generala proasta. Dupa un interval de una – trei zile, micutul incepe sa aiba si expectoratie cu mucozitati (muco-purulenta, cum o numesc medicii).

Manifestarile sunt aceleasi si in cazul adultilor. Bronsitele acute sunt mai intalnite primavara si toamna, pe timp umed si friguros.

La copii, acest tip de afectiune constituie 20% din totalul infectiilor respiratorii acute. O bronsita acuta infectioasa poate fi virala (produsa de virusuri gripale, de exemplu) sau bacteriana.

Aceasta din urma apare in evolutia unei bronsite acute virale care se suprainfecteaza. La formele virale nu este nevoie ca tratamentul sa se faca cu antibiotice, insa in cazul celor bacteriene, acest lucru se impune.

Daca boala dureaza mai mult de sase – zece zile inseamna ca s-a cronicizat. Atunci puseele de tuse si de expectoratie muco-purulenta se intensifica.

Copiii si infectiile
In cazul copiilor, exista mai multe forme de manifestare a bronsitelor. Medical, acestea se numesc: bronsiolita (bronhiolita, la sugar), bronsita obstructiva la copilul sugar si copilul mic sau bronsita obstructiva recidivanta la copilul mic si prescolar.

Bronsita obstructiva recidivanta se repeta pe parcursul a doi ani consecutivi, de doua – trei ori pe an. Orice recidiva sporeste riscul transformarii ei in astm bronsic.

50-65% din bronsitele obstructive recidivante se pot transforma in astm.

Bronsiolita – manifestari
La copii, se manifesta mai frecvent ceea ce medicii numesc bronsiolita’. Aceasta debuteaza cu o infectie respiratorie (care nu este grava), tuse usoara, respiratie suieratoare, secretie nazala si stranut.

Simptomele dureaza cateva zile si pot fi insotite de diminuarea poftei de mancare si de febra (38Þ – 39Þ C). Apare apoi tusea si ceea ce se numeste wheezing (copilul expira prelungit, iar respiratia este zgomotoasa, parca se aude un geamat expirator), un semn definitoriu al bolii.

Alimentarea copilului la san sau cu biberonul poate deveni dificila, din cauza ritmului respirator rapid. Mai apar si tulburari microcirculatorii (tegumente marmorate), un apetit capricios si o stare de agitatie sau moleseala.

Ataca’ mai ales baietii
Bronsiolita apare in primii doi ani de viata, cu un varf de incidenta la varsta de sase luni. Poate aparea sporadic, dar si in mici epidemii, in comunitati.

Studiile au aratat ca mai frecvent sunt afectati baieteii care au intre trei si sase luni. De regula, sursa de infectie este un membru al familiei care are o boala respiratorie minora.

Factori favorizanti
Factorii favorizanti ai bronsiolitei sunt lipsa alimentatiei naturale, prea multe persoane care traiesc intr-un spatiu restrans, o mama fumatoare sau fumul de tigara dintr-o incapere in care sta si copilul, dar si o afectiune pulmonara deja existenta a bebelusului.

Specialistii spun ca, in ciuda riscului crescut al infectiilor respratorii la copiii care merg in colectivitati (crese sau gradinite), este mult mai posibil ca bronsiolita sa apara la sugarii care stau acasa si care au mame fumatoare.

Printre factorii externi care favorizeaza aparitia bronsitelor se numara inclusiv alimentarea cu lapte praf a sugarului, aditivii alimentari (coloranti, aromatizanti, conservanti), noxele atmosferice (fum, pulberi, vapori etc.), pulberile industriale.

Nu trebuie ignorate nici substantele agricole (ingrasaminte minerale, pesticide), remediile farmacologice (antibiotice, fermenti proteolitici, vitamine de grup B) sau infectiile virale repetate.

Page: 1 2

Mai multe articole