In cautarea bonei perfecte

A alege pe cineva caruia sa ii incredintezi spre grija copilul este o misiune foarte dificila, care cere timp si efort, insa merita, pentru ca micutul tau trebuie sa intre pe maini bune.

Fiecare parinte isi doreste ca bona pentru copilul sau sa dea dovada de maturitate, responsabilitate, sa fie prietenoa­sa, sa aiba bun-simt, sa iubeasca copiii. Exista multe persoane cu aceste caracteristici in jurul nostru, dar sa le gasim pare cel mai greu lucru.

Agentiile de plasare nu par a ga­ranta decat calificarea bonelor, nu si stabilitatea lor in jobul res­pectiv. Cea mai buna solutie pare a fi sa mergem pe recomandarile oamenilor pe care ii cunoastem si in care avem incredere: prieteni, colegi, medicul de familie, asistenta medicala a copilului. Daca cel mic este la gradinita, o putem intreba pe directoarea gradinitei sau pe educatoare.

Exista si norocosi care pot identifica posibile bone intre rude – matusi, bunici (care, de departe, sunt babysitter-ul perfect, cu conditia sa si vrea, sa si poata si, mai ales, sa fie dispusi sa accepte regulile noastre de crestere a copilului).

Indiferent care este sursa, bona este persoana care pe­trece cel mai mult timp cu copilul – ca ur­mare, nu trecem cu superficialitate peste interviul de angajare si re­coman­darile pe care aceasta le poate aduce de la fami­liile la care a mai lucrat.

Daca am ales deja persoa­na potrivita, este bine sa ne luam cateva zile de concediu pen­tru a acomoda si co­pilul cu bona, si pe bona cu fa­milia noastra, cu obi­ceurile copi­lului si ale casei.

Pentru ca putem gasi bona perfecta la mo­dul general, dar pretentiile si stilul nostru sa fie gen familia Adams. Deci, bona potri­vita fa­mi­liei noas­tre poate sa nu fie potrivita familiei fratelui sau prietenilor nostri.

Inainte de a lasa copilul cu bona, asigura-te ca ai clarificat cu ea:

  • programul pe care il vrei pentru copil – orar de ma­sa, somn, plimbare, cat sa se uite la televizor, video, cat sa se joace la calculator etc. Care este sistemul de recompensa acceptat – pedeapsa;
     
  • gama alimentelor si a lichidelor cu care esti de acord si cele care sunt strict interzise;
     
  • stie unde sa te gaseasca si care este categoria de urgente pentru care sa te sune;
     
  • stie ce sa faca in caz de ur­gen­­ta (de exemplu, sa sune vecinii, bunicii, prieteni de-ai vostri, medicul de familie, un numar de ambulanta);
     
  • stie care sunt problemele speciale pe care le are copilul (aler­gii la anumite alimente, insecte, produse de curatenie sau daca are nevoie de administrare de medicamente sau suplimente alimentare – toate acestea ar trebui scrise, pentru a le avea mereu la indemana), unde este trusa de prim ajutor si, desigur, daca stie cum sa foloseasca ce este in trusa;
     
  • exista o persoana de rezerva sau o modalitate de a asigura co­pilul in cazul in care chiar bonei i s-ar in­tam­pla ceva;
     
  • stie care sunt res­tric­tiile, regulile ca­sei (si acestea trebuie scrise) – accept de utilizare telefon, internet, in­ter­zicerea administrarii de me­di­camente fara acordul parin­tilor, sa nu lase copilul singur nici macar un minut, ce sa dea sau sa nu dea copiilor sa manan­ce (tinand cont de varsta si pericolul de inec cu anumite alimente: alune, bomboane, ciocolata, cola etc.), sa nu lase copilul sa se joace cu pungi de plastic, monede, obiecte ma­runte, sa nu lase copilul sa se joace langa scari, ferestre, prize si orice alte reguli ale casei. Oricat de absurde ar fi, sunt re­gulile voastre, pe care si bona trebuie sa le respecte.

10% dintre mame se reintorc la activitatea profesionala inainte de varsta de un an a copilului, si 50% dintre mame isi reiau activitatea la varsta de doi ani a copilului, conform unui studiu UNICEF.

Ce sa nu iti imaginezi…
Dedicata 100%. Sa nu crezi ca daca ai angajat-o, ea nu mai are fa­milie, viata personala, probleme, ca va fi in intregime dedicata voua si copilului vostru. Este o iluzie pe care multi parinti o au, avand in ve­de­re ca o platesc pe acea persoana.

Daca seful tau si-ar imagina ace­lasi lucru despre tine, ti-ar conveni?
Gospodarie. Nu iti imagina ca poa­te pune mana sa faca si cura­­te­nie, si mancare. Ia incearca tu – ai putea? Cel putin una dintre sarcini nu ai face-o sau ai face-o foarte prost. Nu cred ca ai vrea ca fix ingrijirea copilului sa fie acea sarcina.

Sa citeasca gandurile. Adica sa stie ce ai vrea tu sa faca sau sa nu faca copilul tau. Pretentiile tale ca parinte sunt lucruri pe care ar trebui sa i le spui poate zilnic.

Neobosita. Oricat ti-ai dori, bona nu poate lucra eficient mai mult de opt ore pe zi. Lucrul cu copiii este foarte solicitant.

Ajutor reciproc
Bona nu este numai un angajat, ci este si un partener. Care trebuie tratat ca atare. Ea are grija de cel mai valoros „lucru din viata ta – copilul tau.

De aceea, trebuie sa fim foarte atenti nu doar la ceea ce stie sa faca, la cat de buna este cu copilul nostru, ci si la nevoile ei, la pro­blemele pe care le intampina in viata personala, la sistemul ei de valori, sa avem grija sa aiba timp suficient pentru ea, astfel incat sa fie relaxata si disponibila pentru copilul nostru.

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.
 

Mai multe articole